BiH
0

U Agenciji za rad i zapošljavanje u toku dva projekta

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH u toku je provedba dva projekta koji imaju cilj ojačati institucionalni oblik Agencije i osmisliti novi informacioni sistem tržišta rada u BiH,a za koje je Evropska unija, u okviru programa CARDS, izdvojila 3,4 miliona eura, saopćeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu.

Riječ je o projektima „Jačanje institucionalnih kapaciteta državne Agencije za rad i zapošljavanje“ i „Reforma politike zapošljavanja i formiranje informacionog sistema tržišta rada“, a oni, kako je rekao pomoćnik direktora Agencije Asim Ibrahimagić, između ostaloga, predviđaju i izradu dugoročne strategije zapošljavanja i izradu prijedloga bh. zakona o radu.

U sklopu projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta državne Agencije za rad i zapošljavanje“ stručnim radnicima Agencije, kako je najavljeno, podršku će pružiti eksperti iz Slovenije. Također stručni radnici bh. Agencije imat će priliku da se tokom studijskih posjeta Zavodu za zapošljavanje Republike Slovenije upoznaju i s načinima rada slovenskog zavoda prilikom korištenja sredstava iz fondova EU.

Projekti se sprovode kako bi Agencija za rad i zapošljavanje BiH osigurala bolju efikasnost i osposobila se po standardima EU.