BiH
0

U 90 posto slučajeva ljudski faktor uzročnik požara

FENA
Federalni štab Civilne zaštite danas je u Sarajevu analizirao izvršenje naredbe iz aprila u vezi s protivpožarnom zaštitom, a konstatirano je da ta njihova naredba nije u potpunosti izvršena jer pet kantona nije podnijelo izvještaje o stanju i prevenciji u protivpožarnoj zaštiti.

Na sjednici je zaključeno da ni određena nadležna šumska gazdinstva te informacije ne dostavljaju redovno.

"Važnim je označeno da se, putem medija, radi na podizanju svijesti stanovništva vezano za protivpožarnu zaštitu zato što je u oko 90 posto slučajeva požara uzročnik ljudski faktor", kazao je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i za Vladu FBiH pripremljen Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebnog poreza za zaštitu i spašavanje.

"Tom dopunom odluke se decidirano utvrđuje za koje se namjene ta sredstva mogu koristiti kako bi se onemogućila zloupotreba. Definirano je da se do deset posto sredstava može koristiti za obuku, najmanje 30 posto za opremanje, 20 posto za prevencije ukoliko te projekte u svojoj redovnoj djelatnosti donose resorna ministarstva ili službe, a do 40 posto za pomoć općinama i kantonima u slučaju kad nastanu prirodne ili druga nesreća", kazao je Tihić.

Federalni štab Civilne zaštite je na današnjoj sjednici usvojio i Prijedlog programa rada na izradi federalnog plana zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća koji će biti upućen Vladi FBiH na usvajanje. Taj plan bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a radi se o novom federalnom planu kojim će biti formiran ekspertni tim sačinjen od predstavnika određenih ministarstava na koje se plan odnosi.

Federalna komisija za procjenu šteta predložila je Štabu da se donese odluka o izdvajanju preventivnih sredstava Općini Goražde za saniranje posljedica prirodne nepogode koja je nedavno zadesila to područje.