{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 2016. u FBiH u promet neće biti pušten nijedan novi kilometar autoputa

25.7.2016. u 19:57
345
146
U 2016. u FBiH u promet neće biti pušten nijedan novi kilometar autoputa
345
U 2016. u FBiH u promet neće biti pušten nijedan novi kilometar autoputa
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Federaciji BiH u 2016. neće biti pušten nijedan novi kilometar autoputa, potvrđeno je za Klix.ba u Javnom preduzeću Autoceste FBiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Radovi koji su u toku neće biti okončani u 2016. i otvaranje novih kilometara autoputa na Koridoru 5C možemo očekivati tek krajem 2017. godine.

Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH trenutno je u fazi okončanja procedure dodjele ugovora za dva LOT-a na dionici Počitelj-Međugorje, čija je ukupna dužina 11,07 kilometara čime se nastavlja sa izgradnjom autoputa A1.

Na ovoj dionici se nalazi i najduži most na koridoru 5C, most Počitelj, dužine jedan kilometar. Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje je oko 200 miliona KM, a sredstva je obezbijedila Evropska investicijska banka.

Nakon potpisivanja ugovora, rok za završetak radova na izgradnji južnog dijela koridora 5C je 30 mjeseci.

Također, početkom 2017. godine nastavljaju se radovi na dionici Svilaj-Odžak, u dužini od 10 km, a koji podrazumijevaju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije. To bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, a otvorenje se očekuje krajem 2017. godine.

Početkom naredne godine aktivirat će se još dva gradilišta, odnosno krenut će radovi na izgradnji dionica Počitelj – Buna (7,2 km)

U zeničkoj regiji aktivna su dva gradilišta ukupne dužine osam kilometara, dok se završetak radova očekuje do kraja ljeta 2018. godine, potvrđeno je za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Hamed Ramić, vlasnik građevinske kompanije Euro-Asfalt ranije je za Klix.ba rekao da je izgradnja autoputa faktički u zastoju u proteklih 18 mjeseci što je imalo negativan utjecaj na bh. građevinare.

"Već godinu i pol prekinut je proces izgradnje autocesta i to je prouzrokovalo propadanje mnogih kompanija, koje su se tokom prethodnog ciklusa gradnje autoputa pripremale za dalju gradnju, nabavile potrebnu opremu, zadužile se kod banaka i slično. Zastoj u gradnji prouzrokovao je probleme sa kojima se veoma teško, gotovo nemoguće, nositi", rekao Ramić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: