BiH
13

U 2014. godini registrovana 24.351 prekršaja protiv javnog reda i mira, najbrojnije tuče

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U 2014. godine stanje javnog reda i mira u BiH u odnosu na 2013. godinu je povoljnije s obzirom da je smanjen broj prekršaja za 10,58 posto.

U 2014. godini Federalna uprava policije registrovala je ukupno 16.964 prekršaja protiv javnog reda i mira, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS 7.259 prekršaja, Policija Brčko distrikta BiH 126 prekršaja, a Granična policija BiH dva prekršaja.

Iz toga proizilazi da je u BiH 2014. godine registrovano ukupno 24.351 prekršaj protiv javnog reda i mira, što je za 10,58 posto manje u odnosu na 2013. godinu kada je registrovano 27.235 prekršaja.

U strukturi prekršaja javnog reda i mira u BiH najbrojnije su bile tuče, fizički napadi, svađe, nedolično ponašanje, sprječavanje pripadnika policije u obavljanju javnih funkcija, neovlaštena upotreba oružja, nasilničko ponašanje, ugrožavanje prijetnjom napada i prosjačenje.

Najveći broj prekrašaja u 2014. godini registrovan je na ulici, zatim u ugostiteljskim objektima, sportskim stadionima i dvoranama, vozilima javnog saobraćaja, te školama i školskim dvorištima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ističu da je protekle godine bilo znatno manje nego ranije destruktivnog ponašanja jednog broja navijačkih skupina, uglavnom mlađe starosne dobi, na sportskim okupljanjima, odnosno na stadionima u BiH čemu je u znatnoj mjeri doprinijela Odluka o uvođenju zabrane organizovanog odlaska navijača klubova na gostujuće utakmice.

Ipak, jedan broj incidenata, odnosno narušavanja javnog reda i mira desio se u mjesecu fabruaru kada je iskazan otvoreni socijalni bunta zbog nezaposlenosti i osiromašenja građana, protivljenja načinima privatizacije preduzeća i iskazivanje verbalnih prijetnji spram pojedinih predstavnika vlasti u BiH.

Nemiri koji su motivisani lošim socijalnim i ekonomskim stanjem u Federaciji BiH narušili su sigurnosnu situaciju i doveli do paljenja zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH, a što je Federalna uprava policije i Tužilaštvo BiH klasificiralo kao terorizam.

U istom tom periodu došlo je do uništavanja javne i privatne imovine u Zeničko - dobojskom kantonu, Tuzlanskom, Unsko - sanskom i Srednjobosanskom kantonu.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH najavljuju da će službenici policije poduzimati planske aktivnosti na osiguravanju javnih skupova, kao što su sportske, kulturne i druge manifestacije, te protestna okupljanja građana.

"Prošlogodišnji protesti su pokazali da su u ovoj oblasti prisutni razni oblici pojedinačnog nasilnog ekstremizma koji mogu eskalirati i do krivičnih dijela koja se mogu kvalificirati kao terorizam", stoji u Informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2014. godini.

Dodaju da se analiziranjem stanja javnog reda i mira u BiH ukazuje potreba za poboljšanjem materijalno - tehničkih uslova rada policijskih službenika zaposlenim na njegovom održavanju.