BiH
13

U 2014. godini na bh. tržištu pronađeno 57.308 nesigurnih proizvoda

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U 2014. godini na tržištu u BiH pronađeno je 57.308 proizvoda koji ne ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve. Blizu 50.226 komada proizvoda od tog broja je usklađeno sa propisanim zahtjevima i proizvodi su vraćeni na tržište.

U Sarajevu je danas upriličena konferencija za medije Agencije za nadzor nad tržištem BiH u povodu predstavljanja Izvještaja o nesigurnim proizvodima na bh. tržištu u 2014. godini.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH zadužena je za provedbu proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem u saradnji sa nadležnim inspekcijskim tijelima entiteta i Distrikta Brčko.

Šef Odsjeka za opću sigurnost proizvoda Mićo Drljo kazao je da su u 2014. godini sa bh. tržišta trajno povučena 7082 komada proizvoda zbog toga što su predstavljali ozbiljan rizik za zdravlje i sigurnost potrošača u BiH.

"Kako bi utvrdili da neki proizvodi predstavljaju opasnost i da li su uopće sigurni za upotrebu vršene su administrativne i vizuelne provjere proizvoda i određeni broj proizvoda je laboratorijski ispitan", rekao je Drljo.

On je dodao da je rađena i kontrola dječih igrališta u saradnji sa nekoliko kantona, te da su rezultati pokazali da je 103 od 115 kontrolisanih igrališta nesigurno za djecu, te da se nedostaci moraju otkloniti.

U pogledu najzastupljenijih proizvoda koji se nalaze na tržištu može se zaključiti da 36 posto proizvoda koji su nesigurni čine proizvodi za djecu, kao što su hodalice, dječiji bicikli i dječija odjeća.

Blizu 26 posto nesigurnih proizvoda potpada pod električnu opremu, kao što su električne pegle, produžni kablovi i električne sobne kvarcne grijalice, a 21 posto proizvoda čini osobna zaštitna oprema, odnosno plutajuća pomagala i zaštitne rukavice, 5 posto su igračke, dok ostali proizvodi participiraju u manjem procentu nesigurnih proizvoda.

Analiza rizika koja je provedena na osnovu ovih saznanja o nesigurnim proizvodima pokazla je da 41 posto nesigurnih proizvoda predstavlja rizik od povreda potrošača, 18 posto rizik od utapanja koji može da uzrokuje neusklađena oprema za pomaganje pri plivanju, 15 posto rizik od požara i povreda i 6 posto rizik od strujnog udara, što mogu uzrokovati strujni kablovi.

"U pogledu porijekla nesigurnih proizvoda nastavljen je trend koji je bio prisutan 2012/13. godine, a to je da je 75 posto nesigurnih proizvoda u BiH iz Kine, 8 posto je iz Turske, 5 posto iz Srbije i 2 posto iz Hrvatske", kazao je Drljo.

Također, Agencija za nadzor nad tržištem BiH u 2014. godini povlačila je s tržišta porcelanske igračke čija je upotreba u našoj zemlji zabranjena.

Zamjenik direktora Agencije Dražan Primorac kazao je da se u sklopu reaktivnog nadzora nad tržištem koji Agencija radi po dojavi postupa reaktivno, odnosno da na svaku dojavu o proizvodu koji ima nedostatak Agencija obavještava mjerodavne inspekcije koje kontrolišu proizvod, nakon čega se rezultati saznanja objavljuju na zvaničnoj web stranici Agencije za nadzor nad tržištem BiH.