Vlada USK
0

U 2011. dosta urađeno uprkos krizi, a naredna će biti jož teža

FENA
U Bihaću je danas održana konferencija za novinare Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), na kojoj su premijer i ministri, ukratko sumirali učinjeno u ovoj godini.

Generalna ocjena je da je dosta urađeno, posebno s obzirom na ekonomsku krizu, ne samo kod nas, već i u svijetu.

Premijer USK-a Hamdija Lipovača, kazao je u uvodu da je Vlada kantona na čijem je čelu, u proteklih 10 mjeseci uradila više nego njihovi prethodnici u proteklih 10 godina, prije svega zbog provođenja politike Platforme za bolji status čovjeka.

-U Novoj 2012. godini, nažalost. očekuje se još teža situacija, dodao je premijer istakavši da su prilikom izrade Nacrta budžeta kantona za iduću godinu prihodi iznosili 180 miliona KM, a iskazane potrebe 240 miliona. Razlog je to, kako je kazao, što je ovaj nacrt vraćen u proceduru, te će se u razgovoru sa sindikatima pokušati iznaći rješenje.

Prema njegovim riječima aktiviranje hidropotencijala, koje ima ovaj kanton, velika je šansa za razvoj, prije svega kroz izgradnju hidro-elektrana. Jedan od kapitalnih projekata mogao bi biti izgradnja hidro-centrale Unac. Vrijednost tog projekta je oko 700 miliona maraka, a njime bi se pored proizvodnje električne energije kapaciteta 70 megavata, omogućilo i novo zapošljavanje 140 radnika, od čega 100 visokobrazovanih, rečeno je.

Najavljena su i značajna ulaganja u sektor zdravstva u narednoj godini, prije svega u Kantonalnu blonicu u Bihaću. U planu je izgradnja nove zgrade bolnice, koja će biti jedan moderan medicinski centar, a gradiće se kreditnim sredstvima.

S obzirom da je poljoprivreda jedna od strateških grana za razvoj kantona, isplata poticaja poljoprivrednicima bila je jedan od prioriteta u ovoj godini. Ukupno je ovdašnjim poljoprivrednicima isplaćeno blizu 11 miliona poticaja sa kantonalnog i federalnog nivoa, a sa ovakvom praksom nastaviće se i u narednom periodu, rečeno je danas.