Dom naroda PSBiH
0

U 2009. godini smanjen broj izvršenih krivičnih djela

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2009. godini.

U informaciji se navodi da sigurnost u periodu januar - decembar 2009. godine u BiH karakterizira smanjenje broja izvršenih krivičnih djela, povećanje ukupnog broja evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, blago povećanje broja saobraćajnih nesreća sa smanjenjem broja poginulih i povrijeđenih osoba, te smanjenjem broja napada na ovlaštena službena lica i većim brojem asistencija policijskih organa u odnosu na isti period 2008. godine.

Ukupna rasvijetljenost počinjenih krivičnih djela u BiH povećana je u odnosu na raniji period za oko četiri posto i iznosi 63,2 posto, što predstavlja značajan rezultat, navodi se u informaciji.

Dodaje se da pojačane granične provjere, povećan broj odbijenih ulazaka za potencijalne ilegalne migrante, zajedničke patrole na granici sa susjednim zemljama i provođenje regionalnih policijskih istraga značajno su smanjili broj ilegalnih prelazaka granice.

Delegati su razmatrali Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2009. godinu. Osam delegata ju je „primilo k znanju“, a četiri delegata nisu.

Glavni tužilac Milorad Barašin je kazao da je, po njegovom viđenju, rad Tužilaštva BiH zakonit, ide ka tendenciji većeg broja riješenosti predmeta u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

Odgovorio je i na kritike koje su neki od delegata iz RS-a uputili na rad državnog tužilaštva.

„U pet mjeseci ove godine imamo 13 potvrđenih optužnica za ratne zločine i to teške predmete. Niko ono što je urađeno neće da sagleda, samo se traže negativnosti i određeni selekcionizam kad je napad na Tužilaštvo u pitanju“, kazao je Barašin, dodajući da se to ne odnosi na sve delegate.

Govoreći o predmetu „Tuzlanska kolona“, rekao je da je istraga obustavljena, da su uloženi prigovori. Napomenuo je da se radi o velikoj količini dokaznog materijala, izjava svjedoka, a da o prigovoru odlučuje glavni tužilac.

„Da li Milorad Barašin, koji s obzirom na ostale obaveze, može za mjesec i dva da iščita i da donese valjanu i zakonitu odluku po prigovoru. Nemoguće, jer ima i druge obaveze, ima i drugih predmeta“, kazao je glavni tužilac, dodajući da je predmet na analizi.

„Kad se utvrdi da li je sve urađeno ili nije urađeno u skladu sa zakonom, bit će donesena odluka glavnog tužioca, bit će odlučeno po prigovoru i javnost će biti obaviještena“, kazao je Barašin.

Kad je u pitanju „Dobrovoljačka“, kazao je da je kamen spoticanja to što se radi o paralelnoj istrazi i dupliranoj istrazi koja se radi u BiH, radi je međunarodni tužilac, i istrazi koja se radi u Republici Srbiji.

„U BiH istraga zna se kad je otvorena, a u Srbiji prije par mjeseci jer im je to bilo potrebno radi određenih političkih poena i određenog stava međunarodne zajednice, o čemu ja kao glavni tužilac ne mogu da govorim“, kazao je Barašin.

Po njegovim riječima, tužioci u Tužilaštvu BiH su profesionalci, ali je sve više pritisaka na njihov rad. Dom naroda je imenovao pet članova Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom, čiji je potpisnik BiH, ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Usvojen je zaključak kojim Dom naroda zadužuje zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića da obavlja dužnost vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije do izbora direktora Agencije.