{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 2009. godini smanjen broj izvršenih krivičnih djela

F
24.6.2010. u 17:09
0
0
U 2009. godini smanjen broj izvršenih krivičnih djela
0
U 2009. godini smanjen broj izvršenih krivičnih djela
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2009. godini.
U informaciji se navodi da sigurnost u periodu januar - decembar 2009. godine u BiH karakterizira smanjenje broja izvršenih krivičnih djela, povećanje ukupnog broja evidentiranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, blago povećanje broja saobraćajnih nesreća sa smanjenjem broja poginulih i povrijeđenih osoba, te smanjenjem broja napada na ovlaštena službena lica i većim brojem asistencija policijskih organa u odnosu na isti period 2008. godine.

Ukupna rasvijetljenost počinjenih krivičnih djela u BiH povećana je u odnosu na raniji period za oko četiri posto i iznosi 63,2 posto, što predstavlja značajan rezultat, navodi se u informaciji.

Dodaje se da pojačane granične provjere, povećan broj odbijenih ulazaka za potencijalne ilegalne migrante, zajedničke patrole na granici sa susjednim zemljama i provođenje regionalnih policijskih istraga značajno su smanjili broj ilegalnih prelazaka granice.

Delegati su razmatrali Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2009. godinu. Osam delegata ju je „primilo k znanju“, a četiri delegata nisu.

Glavni tužilac Milorad Barašin je kazao da je, po njegovom viđenju, rad Tužilaštva BiH zakonit, ide ka tendenciji većeg broja riješenosti predmeta u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

Odgovorio je i na kritike koje su neki od delegata iz RS-a uputili na rad državnog tužilaštva.

„U pet mjeseci ove godine imamo 13 potvrđenih optužnica za ratne zločine i to teške predmete. Niko ono što je urađeno neće da sagleda, samo se traže negativnosti i određeni selekcionizam kad je napad na Tužilaštvo u pitanju“, kazao je Barašin, dodajući da se to ne odnosi na sve delegate.

Govoreći o predmetu „Tuzlanska kolona“, rekao je da je istraga obustavljena, da su uloženi prigovori. Napomenuo je da se radi o velikoj količini dokaznog materijala, izjava svjedoka, a da o prigovoru odlučuje glavni tužilac.

„Da li Milorad Barašin, koji s obzirom na ostale obaveze, može za mjesec i dva da iščita i da donese valjanu i zakonitu odluku po prigovoru. Nemoguće, jer ima i druge obaveze, ima i drugih predmeta“, kazao je glavni tužilac, dodajući da je predmet na analizi.

„Kad se utvrdi da li je sve urađeno ili nije urađeno u skladu sa zakonom, bit će donesena odluka glavnog tužioca, bit će odlučeno po prigovoru i javnost će biti obaviještena“, kazao je Barašin.

Kad je u pitanju „Dobrovoljačka“, kazao je da je kamen spoticanja to što se radi o paralelnoj istrazi i dupliranoj istrazi koja se radi u BiH, radi je međunarodni tužilac, i istrazi koja se radi u Republici Srbiji.

„U BiH istraga zna se kad je otvorena, a u Srbiji prije par mjeseci jer im je to bilo potrebno radi određenih političkih poena i određenog stava međunarodne zajednice, o čemu ja kao glavni tužilac ne mogu da govorim“, kazao je Barašin.

Po njegovim riječima, tužioci u Tužilaštvu BiH su profesionalci, ali je sve više pritisaka na njihov rad.
Dom naroda je imenovao pet članova Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom, čiji je potpisnik BiH, ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Usvojen je zaključak kojim Dom naroda zadužuje zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića da obavlja dužnost vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije do izbora direktora Agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: