Sastanak Branković-Dedić
0

U 2009. će se konačno riješiti sudbina "Agrokomerca"

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković posjetio je danas "Agrokomerc", gdje je s rukovodstvom tog preduzeća i delegacijom Vlade USK-a, predvođenom premijerom Šemsudinom Dedićem, razgovarao o konačnom rješavanju sudbine tog preduzeća.

U delegaciji Vlade Federacije BiH, pored premijera Brankovića, bili su i zamjenik premijera Gavrilo Grahovac, ministar poljoprivrede Damir Ljubić te predstavnici Agencije za privatizaciju i Razvojne banke FBiH.

  • Nadležnost nad ovim preduzećem ponovo je vraćena Vladi Federacije, te je za ovu godinu kao prioritetno pitanje koje treba riješiti stavljen upravo "Agrokomerc" - kazao je premijer Branković. Dodao je da je ovo godina kada će se konačno riješiti osnovni problemi i definirati strateški ciljevi vezani za "Agrokomerc".

Dogovoreno je da se formira stručni tim koji će raditi na saniranju stanja u ovom preduzeću. Federalnoj i Kantonalnoj agenciji za privatizaciju rečeno je da učine sve kako bi "Agrokomerc" što prije bio spreman za privatizaciju. Također je naložena i revizija, a trenutno je pod ugovorom u ovom preduzeću zaposleno oko 500 radnika.

Današnjim dogovorima su prisustvovali i načelnici općina Bužim, Cazin i Velika Kladuša, te predstavnici "Agrokomerca", koji su podržali iznesene prijedloge.

Nakon što je nekoliko puta "Agrokomerc" stavljan u nadležnost kantona, pa Federacije, konačno je odlučeno da brigu preuzme ponovo Federalna vlada, ali uz podršklu kantonalne i općinskih vlasti.