Sudska policija FBiH
0

U 2008. izvršen 8.921 zadatak

FENA
Sudska policija Federacije BiH prošle godine je postupila po 26.794 naredbe od čega se 11.045 odnosilo na dovođenje optuženih, svjedoka i osumnjičenih osoba.

Glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da su pripadnici ove policije, istovremeno, izvršili 8.921 naredbu koja se odnosila na dovođenje pritvorenih i osuđenih osoba iz kazneno-popravnih zavoda.

Naveo je, nadalje, da su u sklopu operativnih aktivnosti realizirane 1.074 naredbe za sprovođenje osoba te da je 925 osoba nakon privođenja privremeno zadržano.

Pripadnici Sudske policije su u 2008. na temelju 4.812 naredbi asistirali u izvršenju deložacija, pljenidbi i izvršenju drugih pravomoćnih sudskih odluka.

Tokom spomenutih aktivnosti registriran je napad na službenike Sudske policije, 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u sudovima i tužiteljstvima, a pripadnici ove policije su u 14 slučajeva morali upotrijebiti sredstva prinude.

U okviru Sudske policije FBiH čijim radom, u skladu s ustavnim odredbama, rukovodi predsjednik Vrhovnog suda FBiH, djeluje 11 odjeljenja - deset kantonalnih i jedno pri Vrhovnom sudu i 26 stanica sudske policije.