{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 19 sati završeno glasanje za predsjednika RS-a

F
9.12.2007. u 19:32
0
0
U 19 sati završeno glasanje za predsjednika RS-a
0
U 19 sati završeno glasanje za predsjednika RS-a
U 19 sati okonačano je glasanje na prijevremenim izborima za predsjednika Republike Srpske, te završena izborna šutnja.
Glasačima koji su se zatekli na biračkom mjestu u 19 sati omogućeno je da glasaju, a na nekolicini biračkih mjesta produženo je glasanje zbog kašnjenja u jutrošnjem otvaranju ili zbog prekida tokom glasanja.

Glasanje je proteklo bez većih i značajnijih problema.

Pravo glasa na ovim izborima, na kojima je biran sedmi po redu predsjednik RS-a, imao je ukupno 1.122.241 registrirani birač.

Od ovog broja njih 1.071.963 moglo je da glasa na redovnim biračkim mjestima, 31.121 na mjestima za glasanje u odsustvu ili za lično glasanje i 19.157 putem pošte.

Glasanje je obavljano na ukupno 1.958 biračkih mjesta, od čega 1.777 redovnih, 119 za glasanje u odsustvu i 62 za glasanje osoba sa statustom raseljenih koji su izrazili želju da glasaju u općini u kojoj su živjeli 1991. godine.

Biračima koji glasaju poštom glasački paketi su upućeni 16. novembra, a Centralna izborna komisija BiH će njihove glasačke pakete primati natrag do 16. decembra pod uslovom da je na poštanskom žigu najdalji datum 9. decembar.

Za prijevremene predsjedničke izbore u RS-u prijavilo se 10 kandidata, i to: Rajko Kuzmanović, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Ivanić, kandidat PDP-a, Ognjen Tadić ispred SDS-a, kandidat SDP-a BiH je Slobodan Popović, Demokratske stranke invalida BiH je Nedžad Delić, ispred Narodne demokratske stranke kandidirao se Krsto Jandrić, Evropska ekološka stranka ima svog kandidata Nikolu Lazarevića, a prijavili su se uime Narodne stranke Radom za boljitak - Anton Josipović, te Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Mirko Blagojević, a jedini nezavisni kandidat je Dragan Đokanović

Odvijanje prijevremenih izbora pratila je Centralna izborna komisija BiH, a izbore su pratila i dva tima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.

Iz CIK-a je najavljeno da bi se prvi preliminarni rezultati mogli znati već oko ponoći.

Prijevremni izbori u RS-u raspisani su nakon iznenadne smrti predsjednika Milana Jelića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: