Mirnes Ajanović
0

'Tvrdnjom da Sarajevo nije multietničko, mitropolit vrijeđa Srbe'

FENA
"Tvrdnja mitropolita dabrobosanskoga Nikolaja da Sarajevo nije multietnička sredina uvreda je za sve građane, a prvenstveno za Srbe koji su zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima branili glavni grad Bosne i Hercegovine, dok su visokopozicionirani pravoslavni svećenici blagosiljali topove kojima su ubijana i djeca, pa i sarajevski Srbi", smatra predsjednik BOSS-a, Mirnes Ajanović.

"Mitropolit dabrobosanski Nikolaj, kao duhovna osoba, trebao bi da zna kako multikulturu jednog grada ne čini broj stanovnika jedne određene nacije, nego ukupan broj nacija i duh zajedništva, koji Sarajevo nije napuštao ni pod ratnim strahotama.

Takođe, mitropolita treba podsjetiti da je odlazak dijela Srba iz Sarajeva direktna posljedica nasjedanja Srba na Karadžićevu i Miloševićevu propagandu, koja decenijama širi mržnju i strah od komšija, poziva na podjelu i etničko čišćenje tradicionalno multietničkih sredina", ističe predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Inače, mitropolit Nikolaj rekao je u svome božićnom intervjuu za "Dabor info" da je Sarajevo danas gotovo jednonacionalan grad "jer kad se iz jednog grada odseli više od 150 000 pripadnika jedne nacije, taj se grad teško može više nazvati multietničkim".