Vlada RS negira
0

'Tvrdnje o pristrasnosti Vodušek nisu tačne'

FENA
Vlada Republike Srpske saopćila je danas da “najodlučnije odbacuje sve maliciozne tvrdnje i komentare koji se u posljednje vrijeme plasiraju u federalnim medijima, a u kojima se govori o navodno ‘pristrasnom odnosu’ ambasadorice Republike Slovenije u BiH Nataše Vodušek prema RS-u".

U Vladinom saopćenju se ističe da se “toj kampanji sada priključio i notorni ljubljanski ‘Ifimes’, koji nije ništa drugo nego filijala bošnjačke politike, što potvrđuje lik i djelo direktora tog instituta Zijada Bećirovića”.

Entitetska vlada iznosi i stav da “takozvana ‘analitika BiH’ samozvanih ‘analitičara’ iz ‘Ifimesa’ odavno predstavlja štivo čiji je sadržaj približniji naučnoj fantastici nego stvarnom životu”.

Dalje se navodi da “takvi komentari nisu problem ni RS-a ni ambasadorice Vodušek, nego još jedna potvrda da svako ko ne ispuni dnevna politička očekivanja sarajevske unitarističke politike postaje meta javne i svake druge kampanje s ciljem diskvalifikacije”.

“U takvim kampanjama se ne biraju sredstva pa su i lične tragedije pojedinaca najgrublje zloupotrijebljene u svrhu medijskog linča. Time sarajevski krugovi šalju jasnu poruku drugim ambasadorima – radite kako mi očekujemo, ili vas čeka ista priča!”, kaže se u saopćenju Vlade RS-a

Vlada RS-a izražava žaljenje, kako se navodi, što je ova “beskrupulozna kampanja usmjerena protiv” diplomatkinje koja je ličnim angažmanom značajno doprinijela snažnom prisustvu slovenskih privrednika i njihovim investicijama u RS-u.

“Zašto tako nije i u Federaciji BiH, treba upitati autore kampanje protiv ambasadorice ali i nekih drugih kampanja koje za cilj nisu imale poboljšanje odnosa sa Slovenijom. Po starom pravilu, da je za svoje probleme najlakše okriviti nekog drugog, ovaj put je kao žrtva odabrana ambasadorica Vodušek”, kaže Vlada u saopćenju.

Ističe i da je “apsurdno govoriti o pristrasnosti Vodušek prema RS-u, jer je Vlada RS-a u više navrata bila nezadovoljna izjavama i aktivnostima ambasadorice Slovenije usmjerenim ka gomilanju institucija i nadležnosti BiH, a nauštrb Dejtonom definisanih nadležnosti RS-a”.

Entitetska vlada se još jednom ograđuje od ovih napada i snažno ih osuđuje.

“Ambasadorica Vodušek je svojim angažmanom dokazala profesionalizam i dobru namjeru, a za sve druge optužbe iznesene na njen račun jedini sud mogu i trebaju dati za to nadležne institucije”, zaključuje Vlada RS-a.