Milorad Dodik
0

"Tvrdnje ljubljanskog IFIMES-a su naručene"

SRNA
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da su priče o tome da će predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić biti novi lider Srba u BiH naručene od vlasti u Sarajevu, koje su, kako je naveo, nervozne, jer je razbijena njihova zamisao oko preuređenja BiH.

Komentarišući tvrdnje Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije /IFIMES/ iz Ljubljane da je nedavna organizacija molitvenog doručka u Banjaluci po uzoru na američkog predsjednika, "de fakto inauguracija Radojičića kao novog lidera Srba u BiH", Dodik je rekao da takve dezinformacije plasiraju jedan Albanac i jedan analitičar iz neke islamske zemlje u dogovoru sa vlastima u Sarajevu.

On je rekao da se, kada god vlastima u Sarajevu zafale argumenti za napad na RS, pojave neki nazovi stručnjaci sa glupim pričama,  dodavši da se prvo počne sa napadima da su ljudi u RS umiješani u kriminal, nakon čega slijede političke optužbe.

"Po njima ispada da nema nijednog Srbina na ovim prostorima koji nije umiješan u ratni zločin i kriminal. Uskoro će i malo srpsko dijete koje se rodi biti proglašeno za ratnog zločinca", naveo je Dodik za beogradski "Glas javnosti".

Dodik je naveo da su sarajevske vlasti svjesne popularnosti njegove stranke SNSD-a u narodu i stalnim izmišljotinama pokušavaju da razbiju jedinstvo partije, što su, kako je naveo, stari trikovi.

"Počnu sa pričama o kriminalu, pa nastave sa stranačkim razmiricama. Radojičić i ja smo najbliži saradnici. Mi ćemo se, ako treba, žrtvovati za RS i od toga nećemo odustati", rekao je Dodik, dodajući da oni nisu avanturisti i da im je RS na  prvom mjestu.