{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tvrđava Kastel u projektu očuvanja kulturnog naslijeđa

S
15.7.2013. u 15:44
0
0
Tvrđava Kastel u projektu očuvanja kulturnog naslijeđa
0
Tvrđava Kastel u projektu očuvanja kulturnog naslijeđa
Tri lokaliteta na zapadnom Balkanu odabrana su za 2,8 miliona eura vrijedan projekt očuvanja i obnove kulturnog naslijeđa u regiji, koji finansira EU, među kojima je i banjalučka tvrđava Kastel, objavila je danas Evropska komisija.
Predstavnici Evropske komisije su na sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Novom Sadu saopštili da treba finansirati tvrđavu Kastel u Banjoj Luci, franjevački samostan u Baču i arheološki lokalitet Apolonija u Albaniji, saopšteno je iz RCC-a.

"Evropska komisija je donijela odluku o izboru tri lokaliteta za finansiranje u okviru posebnog granta EU, čija će realizacija povećati utjecaj i vidljivost `ljubljanskog procesa`", rekao je savjetnik za kulturno nasljeđe u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Venceslas de Lobkovič.

Predsjedavajući Radne grupe Borče Nikolovski istakao je važnost uspješne realizacije sredstava EU u vrijednosti od 500.000 eura za obnovu spomenika kojima je potrebna hitna intervencija, preliminarne istražne radove, idejni projekt i izradu planova upravljanja.

On je rekao da se već realizuje šest projekata i da će 25 projekata imati koristi kroz podgrantove ili tendersku poceduru.

Šef odjeljenja za izgradnju ljudskih potencijala i pitanja podrške Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju Mladen Dragašević je naglasio značaj sinergije između svih postojećih aktivnosti u sklopu "ljubljanskog procesa" i uloge Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta kao koordinatora oblasti kulture i kreativnih industrija strategije jugoistočna Evropa 2020.

Na šestom sastanku Radne grupe za kulturu i društvo RCC-a usvojen je i narativni kvartalni izvještaj o aktivnostima Radne grupe i njenog Sekretarijata od aprila 2013. godine. Učesnici su razmatrali izvještaje o procjeni stanja naslijeđa u jugoistočnoj Evropi, kao i napredak u formiranju državnih radnih grupa i izradi metodologija poslovnog planiranja i prikupljanja sredstava.

Na sastanku koji je organizovao Sekretarijat Radne grupe okupili su se visoki zvaničnici iz zemalja učesnica RSS, predstavnici Sekretarijata Savjeta te Evropske komisije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: