BiH
0

Tvrđava Kastel u projektu očuvanja kulturnog naslijeđa

SRNA
Tri lokaliteta na zapadnom Balkanu odabrana su za 2,8 miliona eura vrijedan projekt očuvanja i obnove kulturnog naslijeđa u regiji, koji finansira EU, među kojima je i banjalučka tvrđava Kastel, objavila je danas Evropska komisija.

Predstavnici Evropske komisije su na sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Novom Sadu saopštili da treba finansirati tvrđavu Kastel u Banjoj Luci, franjevački samostan u Baču i arheološki lokalitet Apolonija u Albaniji, saopšteno je iz RCC-a.

"Evropska komisija je donijela odluku o izboru tri lokaliteta za finansiranje u okviru posebnog granta EU, čija će realizacija povećati utjecaj i vidljivost ljubljanskog procesa", rekao je savjetnik za kulturno nasljeđe u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Venceslas de Lobkovič.

Predsjedavajući Radne grupe Borče Nikolovski istakao je važnost uspješne realizacije sredstava EU u vrijednosti od 500.000 eura za obnovu spomenika kojima je potrebna hitna intervencija, preliminarne istražne radove, idejni projekt i izradu planova upravljanja.

On je rekao da se već realizuje šest projekata i da će 25 projekata imati koristi kroz podgrantove ili tendersku poceduru.

Šef odjeljenja za izgradnju ljudskih potencijala i pitanja podrške Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju Mladen Dragašević je naglasio značaj sinergije između svih postojećih aktivnosti u sklopu "ljubljanskog procesa" i uloge Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta kao koordinatora oblasti kulture i kreativnih industrija strategije jugoistočna Evropa 2020.

Na šestom sastanku Radne grupe za kulturu i društvo RCC-a usvojen je i narativni kvartalni izvještaj o aktivnostima Radne grupe i njenog Sekretarijata od aprila 2013. godine. Učesnici su razmatrali izvještaje o procjeni stanja naslijeđa u jugoistočnoj Evropi, kao i napredak u formiranju državnih radnih grupa i izradi metodologija poslovnog planiranja i prikupljanja sredstava.

Na sastanku koji je organizovao Sekretarijat Radne grupe okupili su se visoki zvaničnici iz zemalja učesnica RSS, predstavnici Sekretarijata Savjeta te Evropske komisije.