BiH
8

Tvornica "Budućnost" iz Bosanskog Šamca počinje s radom nakon poplava

Piše: E. G.
Svi pogoni su bili pod vodom, šteta gotovo četiri miliona KM
Svi pogoni su bili pod vodom, šteta gotovo četiri miliona KM
Tvornica namještaja "Budućnost" iz Bosanskog Šamca pokrenula je prvi svoj pogon nakon poplava koje su uništile dobar dio proizvodnih kapaciteta. Šteta koju je pretrpjela ova fabrika iznosi gotovo četiri miliona maraka.

Marijan Mišić, vlasnik fabrike, za Klix.ba je kazao da se krenulo u rad u pogonu tapaciranog namještaja te da će s vremenom početi s radom i ostali pogoni.

"Kolika je tačno bila šteta to je sad malo teško reći, ali ono kako smo mi sabrali, kada je u pitanju šteta na objektima, infrastrukturi gotovim proizvodima, mašinama i opremi, onda se može zaključiti da ona iznosi negdje oko 3,7 miliona KM", kaže Mišić.

Unutrašnjost tvornice
Unutrašnjost tvornice "Budućnost" nakon poplave

Fabrika "Budućnost" ima zaboslenih blizu 160 radnika. Dio njih je radio na osposobljavanju fabrike kako bi se moglo ponovo krenuti u proizvodnju, dok je dio morao brinuti o vlastitim kućama nakon poplave.

"Pomagali su nam dosta i volonteri u raščišćavanju, u nekoliko navrata su dolazili pomagati vojnici, policija i studenti, tako da su nam pomogli da osposobimo one vitalne dijelove. Pored toga, imali smo razumijevanja i kod firmi s kojima imamo saradnju. Nekako nas je ova muka ujedinila, manje smo konkurencija, više sarađujemo. Recimo, neki su dolazili besplatno popravljati mašine koje smo nekada od njih kupili, neki su nam slali majstore da besplatno rade na popravcima i slično", kaže Mišić.

Ekonomska kriza je i prije poplava dovela do toga da neki radnici ostanu bez posla u ovoj šamačkoj firmi, a neki su odlazili u potrazi za boljim radnim mjestima.

Gotovi proizvodi su bili uništeni
Gotovi proizvodi su bili uništeni

"U posljednjih šest mjeseci posao je dobro krenuo i primili smo nekih 45 radnika prije poplava. Mi poslujemo u državama bivše Jugoslavije, ali izvozimo i u Englesku, Njemačku... Nadam se da ćemo se ponovo vratiti na tržište zemalja u okruženju i ja računam na to da ćemo imati i potrebu i za još većim brojem radnika, zato i žurimo da osposobimo firmu da ponovo radi", kaže Mišić.

Nažalost, veliki broj proizvodnih pogona u poplavljenim područjima još zadugo neće moći raditi, što će u nekim slučajevima dovesti i do otpuštanja radnika i gubitka radnih mjesta.