BiH
0

Tvornica Argeta u Hadžićima danas počinje probnu proizvodnju

FENA
Nova tvornica Argeta u Hadžićima, nakon nepunih godinu dana od postavljanja temeljca, danas će proizvesti prve testne proizvode popularne "argeta" paštete.

Okus koji će obilježiti početak proizvodnje je kokošija pašteta, a brzo će uslijediti i jetrena, pureća, goveđa, "argeta light", "argeta junior", "tuna argeta" i "halal argeta".

Vrijednost ove investicije je više od 25 miliona eura i predstavlja najveću investiciju Droga Kolinske u regionu. Osim toga, uloženo je i mnogo znanja i truda mladog i stručnog tima, istaknuto je prilikom posjete bh. novinara proizvodnim pogonima fabike Argeta pašteta u općini Hadžići pored Sarajeva.

Tvornica je opremljena najnovijom opremom, najsavremenijom tehnologijom koja omogućava ekološku proizvodnju bez zagađenja životne okoline.

Kako je istakao predsjednik Upravnog odbora Droga Kolinske Robert Ferko, sirovine će najvećim dijelom biti osigurane u BiH i to od domaćih proizvođača.

Planirana godišnja proizvodnja "argeta" pašteta u svim okusima je 4.500 tona. Kvalitet proizvoda će zadovoljavati evropske standarde proizvodnje, te će i ova fabrika, kao i fabrika Argete u Izoli, Slovenija, osigurati certifikate ISO 9001, ISO 14001, BRC, HALAL.

Pored tržišta BiH iz nove fabrike snabdijevat će se tržišta istočne Evrope, Turske, Srednjeg i Bliskog istoka.

Fabrika će osigurati oko 200 novih radnih mjesta. Da se radi o spoju slovenske investicije i znanja sa znanjem mladih stručnjaka iz naše zemlje, govori i činjenica da su direktor proizvodnje i zaposlenici iz BiH.