BiH
12

Tvorac prvog vještačkog srca Felix Unger u Sarajevu: Želimo saradnju s BiH

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Potpisivanjem Memoranduma o saradnji s Evropskom akademijom nauka i umjetnosti, BiH je otvorila vrata evropskim akademicima i razvoju nauke. Predsjednik Evropske akademije, ugledni profesor medicine Felix Unger, došao je danas u Sarajevo kako bi, kako je rekao, nastavio saradnju koje su dvije akademije počele prije 25 godina.

"Drago mi je da sam ovdje nakon užasnog rata kroz koji ste prošli. Želja članova Evropske akademije je da uspostavimo saradnju u svim poljima što smo upravo učinili potpisivanjem ovog memoranduma. Imam dobar osjećaj kada je u pitanju budućnost BiH jer ima mnogo mladih i nasmijanih lica koji su potencijal ove zemlje", rekao je Unger.

Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević kazala je kako su svi akademici vrlo sretni što se profesor Unger odazvao njihovom pozivu i što su uspostavili saradnju s Akademijom koja ima više od 1.600 naučnika.

"Na osnovu ovog memoranduma u BiH će svake godine dolaziti članovi Evropske akademije iz različitih oblasti i dijeliti svoje znanje i iskustvo. Mislim da će to biti jedan novi vjetar u leđa BiH da bude dio savremenog modernog društva. Unger je želio da da jedno svjetlo na ulogu Balkana u 'Sljedećoj Evropi'. Ovim ćemo postati aktivni članovi akademije i ohrabriti naše mlade da rade naučno-istraživačke radove. Ovo je odlično za BiH", kazala je Mesihović-Dinarević.

U organizaciji Odbora za kardiovaskularnu patologiju OMN ANUBiH danas će biti održano i predavanje pod nazivom "Next Europe and the role of the Balkans" na kojem će govoriti upravo prof. dr. Unger koji predstavlja jedno od najvećih imena u svijetu medicine i kardiohirurgije jer je upravo on napravio prvo vještačko srce 1970-ih godina.

Član je mnogih akademija nauka i umjetnosti, izuzetno akademski plodan i cijenjen naučnik sa više od 400 objavljenih naučnih i stručnih radova.