BiH
191

Tvoja bunda je imala lice: U Sarajevu protesti protiv ukidanja zabrane uzgoja životinja zbog krzna

Piše: E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ispred Parlamenta BiH danas su održani protesti Udruženja Vegana BiH protiv izmjena zakona o zabrani krznarskih farmi u BiH. Ovo su drugi protesti pod nazivom "BiH protiv krzna". Okupilo se dvadesetak građana koji su nosili transparente i koji su podsjetili da je 2008. godine usvojena zabrana uzgoja životinja radi krzna sa prelaznim periodom od 10 godina.

Lejla Šadinlija, aktivistica za zaštitu prava životinja je kazala da je današnje okupljanje prvenstveno zbog izmjena Zakona o zaštiti životinja.

"Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je usvojen 2009. godine, to je bila prijelazna odredba, ostavljeno je 10 godina kako bi se oni koji se bave uzgojem životinja radi krzna promijenili djelatnost. Nezvanično, oko 200 porodica se bavi uzgojem životinja zbog krzna. U svim evropskim zemljama se farme ukidaju", kazala je Šadinlija.

Naida Šabeta je kazala da su pokrenute dvije peticije, jedna na nivou BiH, druga na internacionalnom nivou. Prva ima 700, a druga više od 10.000 potpisa.

"Parlament šuti, niko osim Marija Karamatića nam nije odgovorio, a Ustavnopravna komisija je odlučila da izmjene zakona nisu ispravne, a Karamatić govori besmislice.

Smatraju da je, kako bi spriječili konačnu zabranu, krznarski lobi na čelu sa HDZ-ovcem Marijom Karamatićem predložio izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim bi se ova zabrana ukinula

"Od Holandije smo dobili pismo podrške, u cijeloj Evropi postepeno kreću potpune zabrane uzgoja, izvoza i uvoza krzna. U drugim zemljama, sve što su probali da ukinu, odnosilo se samo na neke vrste životinja, najčešće na činčile. Kod nas se odnosi na sve vrste životinja. Kad se zabrani u drugim zemljama onda će doći kod nas jer će ovdje moći raditi šta žele", kazala je Maida Šabeta.

Iako je Prijedlog izmjena zakona usvojen na prvom čitanju na sjednici Doma naroda održanoj 27. maja, aktivisti i aktivistkinje poručuju da će se i dalje boriti protiv ukidanja zabrane krznarskih farmi.