{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TV debate i forumi do odgovora na ključna pitanja za život građana

F
26.8.2010. u 18:14
0
0
TV debate i forumi do odgovora na ključna pitanja za život građana
0
TV debate i forumi do odgovora na ključna pitanja za život građana
Nacionalni demokratski institut (NDI) najavio je danas u Sarajevu program "Izbori 2010: TV debate i forumi" koji će tokom augusta i septembra građanima BiH omogućiti da direktno od kandidata političkih partija saznaju više o gorućim pitanjima bh. društva te rješenjima njihovih egzistencijalnih problema.
Program će uključiti osam regionalnih predizbornih foruma koji će biti održani širom BiH, te tri uživo emitirane javne TV debate.

Kako je istaknuo na današnjoj konferenciji za medije koordinator programa Donald Prohaska, forumi će biti organizirani od 27. augusta do 15. septembra u osam bh. gradova - Banja Luci, Bijeljini, Livnu, Mostaru, Trebinju, Tuzli, Zenici i Sarajevu.

TV debate će biti realizirane u saradnji s javnim emiterima u BiH. Tako će biti organizirane dvije debate na entitetskom nivou s emitiranjem uživo - prva će biti održana 16. septembra u Banjoj Luci, a druga 23. septembra u Mostaru. Treća TV debata na državnom nivou bit će održana 30. septembra u Sarajevu.

Entitetske debate prenosit će javni emiteri Federalna TV i RTRS, dok će onu na državnom nivou prenositi BHT.

Prohaska navodi da je veliko istraživanje javnog mnijenja, koje je za NDI provela međunarodna agencija za istraživanje "Ipsos", pokazalo da bh. građani od političara žele čuti rješenja problema u zemlji, prvenstveno ekonomskog karaktera. Nezaposlenost su građani ocijenili najvećim problemom bh. društva, dok su kriminal i korupcija također kotirali visoko u odgovorima ispitanih građana.

On je također istaknuo da će u regionalnim TV debatama biti ugošćeni članovi šest najznačanijih političkih partija u BiH čiji su se predstavnici kandidirali za parlamente FBiH i RS, dok će u debati na državnom nivou učestvovati članovi osam vodećih političkih partija koji imaju kandidate za Parlament BiH.

"Jedan od ciljeva foruma i debata jeste da se poveća izlaznost bh. građana na izbore, a time omogućavamo i političarima da građanima direktno predstave svoje političke platforme. Sve teme imat će fokus na ključna pitanja za građane i njihovu egzistenciju", kazao je Prohaska.

Direktor NDI-a BiH David Hamilton ustvrdio je da su formi i debate organizirani kroz timski rad javnih emitera, štampanih i elektronskih medija širom BiH, građanske savjetodavne grupe, 20-ak političkih partija te međunarodne zajednice.

Prvi regionalni forum bit će održan 27. augusta u Bijeljini, dok će završnicu programa predstavljati TV debata na državnom nivou 30. septembra u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: