Ostavio neizbrisiv trag
227

Tužna vijest stiže iz Srebrenice: Preminuo dugogodišnji novinar Sakib Smajlović

I. M.
Foto: FENA
Foto: FENA
Poznati novinar iz Srebrenice Sakib Smajlović preminuo je usljed srčanog udara.

Sakib je svoju novinarsku karijeru izgradio u Srebrenici odakle je izvještavao za brojne bosanskohercegovačke medije. Radio je kao dopisnik za Dnevni avaz, bio je i direktor RTV Srebrenica. Rat je proveo u Tuzli gdje je također radio kao novinar.

Njegov brat Kjašif Smajlović, dopisnik sarajevskog “Oslobođenja” iz Zvornika, bio je prvi novinar ubijen u ratu u Bosni i Hercegovini, a sahranjen je 2016. godine. Kako je u jednom intervjuu ispričao Sakib, ljubav prema novinarskoj profesiji usadio mu je upravo brat Kjašif.

Nakon završetka rata Sakib se vratio u Srebrenicu gdje je nastavio svoju novinarsku karijeru. Objavio je i knjigu “Ko će javiti, ubijen novinar”, dokumentarno-publicističkog žanra koja je posvećena njegovom bratu Kjašifu. Za svoj rad Sakib Smajlović je dobio brojne novinarske nagrade.

Sakib je preminuo na Dan slobode medija kojoj je dao veliki doprinos svojim radom kako u ratu, tako i u miru. Prijatelji se oprostili od Smajlovića poručivši da je bio prije svega čovjek, gospodin i novinar.