Dan bijelih traka
734

Tužna šetnja u Prijedoru: Roditelji ubijene djece i drugi građani položili cvijeće za žrtve

A. D.
Foto: RSE
Foto: RSE
U Prijedoru je danas, osmu godinu zaredom, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća obilježen Dan Bijelih traka znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana, Bošnjaka i Hrvata na području ove općine u periodu 1992.-1995.

Ovaj dan se obilježava simbolično, kao i svake godine, mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća za 102 ubijene djece iz Prijedora. Poruka ove godine je da vlasti Republike Srpske još uvijek diskriminiraju povratnike te da oni nemaju ista prava kao i građani srpske nacionalnosti.

Učesnici su sa bijelim trakama oko lijeve ruku prošetali su pješačkom zonom u glavnoj ulici Prijedora, Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa u bilo je tek pedeset osoba, a svi su morali pridržavati odgovarajućih zdravstvenih preporuka.

Foto: RSE
Foto: RSE

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić godinama se bori da njegov sin Nermin i kćerke Nermina koji su imali dvanaest odnosno šest godina kada su ubijeni 1992. godine u selu Zecovi kod Prijedora, ali i još 100 djece mlađe od 18 godina, dobiju spomenik u svom rodnom gradu.

Bačić je ukazao na pitanje izgradnje spomenika svoj ubijenoj djeci Prijedora.

"Spomenik više nije upitan već lokacije gdje će biti postavljen. Trenutno se raspravalja o sedam lokacija. Gradske vlasti odnosno Odjeljenje za prostor uređenje proučavaju lokacije koje smo im ponudili i daće svoje mišljenje“, rekao je Bačić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Cvijeće sa imenima 102 ubijene prijedorske djece, kao i ranijih godina, položeno je u krug na glavnom trgu, koja je jedna od sedam predloženih lokacija za budući spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Dan bijelih traka je obilježen i u Sarajevu, Kaknju, Tuzli, u Zagrebu te u Holandiji, Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj.