{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužna povorka krenula ka Potočarima

S
9.7.2007. u 12:25
0
0
Tužna povorka krenula ka Potočarima
0
Tužna povorka krenula ka Potočarima
Tužna kolona kamiona krenula je jutros iz Visokog, prevozeći posmrtne ostatke 464 žrtve srebreničkog genocida. Oni će 11. jula, na 12. godišnjicu srebreničkog genocida, svoj mir pronaći u Potočarima. Povorka je prošla i kroz glavni grad BiH, gdje su im mnogobrojni građani Sarajeva odali posljednju počast.
Kolona je maršrutom Visoko - autoput - Vogošća oko 11.15 sati stigla u Sarajevo i prošla Ali-pašinom ulicom, Titovom ulicom, pored zgrade Predsjedništva BiH, ulicom Mula Mustafe Bašeskije, a zatim se uputila prema Sokocu, Vlasenici, Han-Pijesku, Milićima. Počast povorci s tabutima žrtava odali su mnogobrojni građani Sarajeva i okolnih mjesta. Dolazak kolone u Potočare predviđen je za 14.00 sati. Planirano je da 10. jula tabuti budu izneseni iz fabrike akumulatora u Potočarima na musalu, gdje će 11. jula biti klanjana dženaza žrtvama.

Među identifikovanim žrtvama jedina žena je ujedno i nastarija žrtva koja će biti ukopana. Kada (Ibrahim) Muratović rođena je 1920. godine. Najmlađa žrtva je Sadik (Avdo) Huseinović, koji je u trenutku smrti imao 13 godina. On će biti ukopan sa ocem Avdom i starijim bratom Ademomom.

Ukopom ove 464 žrtve, navršit će se 12 godišnjica genocida u Srebrenici. Do sada je u Potočarima svoj mir našlo više od 2400 Srebreničana, a identifikaciju još uvijek čeka više od 1000 posmrtnih ostataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: