Počinioci nisu kažnjeni
306

Tužna godišnjica zločina na Mostini kod Čajniča: Porodice žrtava 30 godina čekaju pravdu

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Na Mostini kod Čajniča danas je obilježena godišnjica stradanja bošnjačkih civila koji su zarobljeni na širem području ove općine.

Na mjestu stradanja kod Lovačkog doma položeno je cvijeće i proučena fatiha pred duše ubijenih koji su prije tačno tri decenije dovedeni na ovo mjesto, maltretirani i ubijeni.

Ovo je samo jedno od mjesta na kojima su ubijani bošnjački civili. U logoru Lovački dom 19.maja 1992. godine ubijeno je 42 ljudi, a na ovom je mjestu otkrivena i najveća grobnica na ovom području iz koje su u septembru 2002. godine ekshumirani posmrtni ostaci 18 žrtava.

U toj masovnoj grobnici najmlađa žrtva je bio Zlatko Bukva koji je u trenutku likvidacije imao samo 19 godina.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Do danas je pronađeno i identificirano 90 žrtava. Porodicama su do sada predani posmrtni ostaci 68 ekshumiranih muškaraca i 22 žene. Potpuno je nepoznata sudbina još 48 Čajničana za kojima se i dalje traga.

"Ove godine obilježavamo 30 godina od ovog strašnog zločina, a još nema naznaka da ćemo saznati gdje se nalaze posmrtni ostaci naših najmilijih. Prethodne dvije godine nam je pandemija poremetila ovaj najtužniji dan u godini, ali evo ove godine, hvala Allahu, smo se okupili u većem broju. Ovdje su majke, supruge, sestre koje još uvijek gaje nadu da će ih neko obavijestiti da su pronađene kosti njihovih sinova, muževa, braće. Nažalost, naše komšije se još uvijek pretvaraju da ne znaju ništa o planskom i sistemskom uništavanju našeg naroda i svi dosadašnji pokušaji da razgovaramo sa pojedincima su propali.To ne znači da ćemo odustati od traženja načina da se dopre do onih koji imaju informacije o nestalim", kaže Anera Zagrljača, predsjednica Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Zagrljača podsjeća da je prije nekoliko mjeseci društvenim mrežama kružio snimak na kojem se pojavljuje režiser svih dešavanja u Čajniču prije 30 godina, Duško Kornjača.

"To nam govori da niko nije nedodirljiv i da će se otkriti i lokacija sa ostacima naših ubijenih", kaže Zagrljača.

Protiv Kornjače Sud je 2015. godine potvrdio optužnicu kojom se on tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, ali je nedostupan pravosudnim organima.

Za zločine na području Čajniča do danas su osuđeni Milorad Živković, Milun Kornjača, Milosav, Marjan i Slavko Jovanović na kazne od šest do jedanaest godina zatvora. Optužbi su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović.

Porodice žrtava i njihovi najbliži te zvaničnici koji su se okupili danas apelovali su na nadležne institucije da intenzivnije rade na pronalasku posmrtnih ostataka i procesuiranju odgovornih za zločine počinjene u Čajniču.

Osim članova porodica žrtava okupljanju na Mostini kod Čajniča prisustvovala je delegacija Vlade BPK Goražde na čelu sa premijerkom Aidom Obućom.