|

Tužna godišnjica stradanja šestero djece u Sarajevu: Najmlađa žrtva imala samo četiri godine

Tužna godišnjica stradanja šestero djece u Sarajevu: Najmlađa žrtva imala samo četiri godine
357
Klix.ba
22.1.2019. u 15:38
29
komentara
357

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
U Sarajevu je danas obilježena tužna godišnjica na šestero ubijene djece u ulici Bosanska kod broja 4 u naselju Alipašino Polje. Na to mjesto 22. januara 1994. godine pale su tri granate koje su prekinule dječiju radost u snijegu.
Tog kobnog dana poginuli s Jasmina Brković (1989), Mirza Dedović (1986), Admir Subašić (1986), Danijel Jurenić (1983), Indira Brković (1982) i Nermin Rizvanović (1981), dok ih je još šestero ranjeno.

Veseli dječji glasovi u sekundi su utihnuli. Opsada Sarajeva tada je već trajala skoro tri godine i djeca su tog dana odlučila malo uživati u zimskim radostima. Sanjkali su se i veselo igrali. Oko 13:40 sati sa položaja agresora u Nedžarićima su ispaljene tri grante. Jedno dijete je ubila detonacija dok je bježalo prema haustoru svoje zgrade, a svi ostali su ubijeni gelerima.

Porodice, građani i delegacija KS predvođena ministricom pravde i uprave KS Lejlom Brčić, predsjedavajućima Smiljanom Viteškić, Danijelom Kristić, te zastupnicom Arijanom Memić i Damirom Nikšićem položili su danas cvijeće na mjestu masakra.

I ove godine, kao i svake prethodne, svojim kćerima Fatihu je proučio i cvijeće položio Dževad Brković u pratnji svoja dva sina rođena nakon prerano ugašenih života Indire i Jasmine. Majka ni ove kao ni prethodnih godina iz zdravstvenih razloga nije bila u stanju doći na mjesto stradanja svojih djevojčica. Tuga i bol vidna je na Dževadovom licu, ali dostojanstveno, u tišini, sa suzama u očima, zajedno sa svojim dječacima položio je dva buketa, jedan za Indiru, drugi za Jasminu, ali i za svu drugu ubijenu sarajevsku djecu, jer želi sačuvati sjećanje na svoje dvije princeze i sve nevine sarajevske žrtve. O svom najtežem životnom iskušenju ne priča, jer nema tih riječi kojim bi mogao iskazati svu svoju bol i žal za njegovim najmilijim djevojčicama.

"Jako sam tužan i nema riječi kojima bih mogao opisati kako se osjećam. Ovdje se dogodio jedan od najtežih zločina počinjenih u toku rata, ubijena su djeca na igranju, djeca koja su smijehom i igrom prkosila ratu i mržnji. Apelujem na sve građane da u što većem broju prisustvuju ovim tužnim godišnjicama, kako bih uspomenu na ove nevine žrtve sačuvali od zaborava", kazao je Fikret Grabovica, predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Na mjesto stradanja cvijeće su položile i delegacije Općine Novi Grad, Udruženje civilnih žrtava rata, predstavnici mjesnih zajednica Alipašino Polje, AntiDayton pokret, te komšije i prijatelji ubijenih.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...