Navijačka euforija na vrhuncu
0

Tuzlom od jutarnjih sati odjekuje navijačka pjesma

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Euforično raspoloženje u Tuzli, pred utakmicu svih utakmica, doživljava svoju kulminaciju kako se približava prvi zvižduk Howarda Webba. Od ranih jutarnjih sati razliježu se navijačke pjesme diljem tuzlanske čaršije, a stari i mladi, okićeni navijačkim rekvizitima, iščekuju početak utakmice. Svi vjeruju u pobjedu!

''Bit će 1:0, a gol će postići Edin Džeko. Nek’ ga zabije u 90., ali nek’ ga zabije. Tad’ je možda i najslađe'', kaže Suvad Šabanović zvani Vili.

Sličnog razmišljanja su i svi drugi anketirani. Znaju da je Portugal favorit, ali, kažu, bila je i Francuska, pa smo je na njenom terenu sabili u mišju rupu.

''Eto upravo su džuma-namaz klanjali Džeko, Ibišević, Pjanić… Čaršijska džamija bila je sva u plavo-žutom. Valjda nam Bog pomogne, a sreća bude naš saveznik'', priča jedan Tuzlak, koji u dresu reprezentacije BiH i sa šalom oko vrata izlazi iz džamijskih odaja.

I škola je danas bila bezveze, kroz šalu nam govore tuzlanske srednjoškolke, koje su se specijalno ''skockale'' za večerašnji duel BiH i Portugala.

''Zmajevi su u dobroj formi zato sam i ja optimistična. Red je da i mi odemo na jedno veliko takmičenje. Pa makar i preko Portugala'', kaže nam simpatična učenica Medicinske škole.

U tuzlanskim kafićima od ranog jutra se čeka početak prve utakmice baraža. Zastave, šalovi, navijačke pjesme…prate jutarnje, podnevne i poslijepodnevne kafice. Na koncu valja reći kako će javno gledanje utakmice biti organizovano na stadionu Telex. No, i u svim drugim kucima Tuzle bit će vatreno. Naprijed Zmajevi!