"Zajedno za šape"
70

Tuzlanskom azilu za pse donirano čak 10 tona hrane

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
"Zajedno za šape" je naziv humanitarnog projekta kroz koji je tuzlanskom azilu za pse danas donirano čak deset tona hrane za tu vrstu životinja.

U proteklom periodu realiziran je humanitarni projekat "Zajedno za šape", a kroz koji je pripremljena donacija u vidu hrane za pse u azilima u Banjoj Luci, Zenici i Mostaru. Projekat je krunisan donacijom koja je realizirana danas u Tuzli.

Tamošnjem azilu "Nirina" donirano je čak deset hiljada kilograma hrane za pse, a iste količine su ranije uručene u već spomenuta tri grada.

U cijeloj priči je učestvovala kompanija Bingo, koja je i na ovakav način pokazala kolektivnu empatiju prema kućnim ljubimcima.

"U idućoj godini svakako planirano realizirati još više ovakvih projekata. Naši kupci su prepoznali našu kompaniju kao destinaciju za kupovinu hrane i svih drugih stvari za kućne ljubimce te ćemo zbog toga pripremiti i druge stvari koje će se zasigurno svidjeti svim vlasnicima kućnih ljubimaca", kazala je rukovoditeljica službe trade marketinga kompanije Bingo Tatjana Paunoski.

U tuzlanskom azilu se trenutno nalazi okvirno 250 pasa uz jednu mačku, a briga o njima za pet radnika i približno deset volontera predstavlja izuzetno tešku aktivnost.

"Kao udruženje koje postoji već 12 godina mi se podjednako dugo mučimo s oskudnim resursima, uz istovremeni rast troškova te nam ovakve akcije u znatnoj mjeri olakšavaju egzistenciju. Želimo se zahvaliti svima koji su bili uključeni u akciju jer nam daju vjetar u leđa, skidajući sa njih značajnu dozu tereta", navela je volonterka u Udruženju za zaštitu životinja Nirina Lejla Majdančić.

Najhumaniji način zbrinjavanja pasa predstavlja upravo njihovo udomljavanje, ali nažalost za to se odlučuje tek mali broj građana Bosne i Hercegovine.

"To je poražavajuća činjenica jer imamo izuzetno mnogo kvalitetnih pasa koji su spremni pružiti svu ljubav ovoga svijeta potencijalnim porodicama. Ali, naši građani jednostavno nisu dovoljno osvješteni o bitnosti udomljavanja te će svi radije kupiti psa nego ga preuzeti iz azila", naglasila je Majdančić.

Kroz projekat "Zajedno za šape" ukupno je donirano četrdeset tona hrane.

"Zahvalio bih se svim kupcima naših brendova, zatim društveno-odgovornoj kompaniji Bingo, bez koje ovaj projekat ne bi bio moguć, a posebna zahvala pripada svim aktivistima azila 'Nirina'. Oni svojim radom i trudom uspijevaju iznijeti sve projekte, kako bi naši krzneni ljubimci bili na sigurnom", kazao je Eldin Fatić, direktor kompanije Selt BH.