U petak u 12 sati
0

Tuzlanski "zlatni studenti" najavljuju protest

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Zlatni studenti" Univerziteta u Tuzli će u petak, 4. decembra, u 12 sati, ispred Rektorata/Filozofskog fakulteta u ovom gradu održati mirne proteste zbog, kako navode, nepravednog i neprincipijelnog stava odgovornih na Univerzitetu u vezi sa dodjelom novčanih naknada, ali i opšte nebrige za položaj i budućnost "zlatnih studenata".

Održavanje svečane akademije povodom Dana Univerziteta u Tuzli za "zlatne studente", koji su tom prilikom dobili "zlatne plakete", bilo je sve drugo samo ne posebno i svečano kako bi dolikovalo da se oda priznanje za uspjeh najboljim studentima, stoji u saopštenju za javnost poslanom na našu adresu.

Novčana nagrada koja se svake godine dodjeljuje dobitnicima Zlatnih plaketa ove je godine smanjena za čak 75%.

"Razumijemo da se i Univerzitet suočava sa posljedicama finansijske krize koja zahtijeva različite mjere štednje, no smatramo da je novčana nagrada od svega 250 KM krajnje neprimjerena, naročito ako se uzme u obzir da se Univerzitet i Vlada TK nisu potrudili ni da nam obezbjede konkretnu podršku u vidu zaposlenja. Koliko god razumjeli trenutnu situaciju, nećemo dopustiti da se finansijska kriza rješava uskraćivanjem naših prava, jer mi samo tražimo jednaka prava kao i Zlatni studenti dosadašnjih generacija", navodi se u saopštenju "zlatnih studenata" generacije 2005.-2009.

"Pozivamo sve studentice i studente Univerziteta u Tuzli da pokažemo solidarnost i hrabrost da zaštitimo svoja prava i spriječimo dalju degradaciju postojećih standarda uspostavljenih na Univerzitetu u Tuzli", istaknuto je.

Protest Zlatnih studenata podržao je Studentski pokret Tuzla/Studentski plenum, Omladinski pokret Revolt, kao i druge organizacije i udruženja.