Slijedi borba za duži rad
357

Tuzlanski ugostitelji s gorčinom tačno u 20 sati zatvorili objekte

A. K.
Ugostitelji su prije 20 sati goste zamolili da izađu iz objekata (Foto: A. K./Klix.ba)
Ugostitelji su prije 20 sati goste zamolili da izađu iz objekata (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlasnici tuzlanskih ugostiteljskih objekata večeras su tačno u 20 sati zatvorili svoje restorane i kafiće, shodno naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Pogoršana epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu diktirala je donošenjem nove mjere koja se lomi preko leđa vlasnika ugostiteljskih objekata.

Krizni štab im je skratio radno vrijeme i ono je sada dozvoljeno do 20 sati, što je naišlo na oštre reakcije javnosti.

Prva primjena nove naredbe na snagu je stupila danas te su tačno u 20 sati vlasnici ugostiteljskih objekata s gorčinom u ustima zatvorili svoja vrata, nešto ranije zamolivši goste da isprazne kafiće i restorane.

Prema riječima ugostitelja, ovo predstavlja veliki udar na njihov opstanak koji je ionako narušen u proteklim mjesecima, posebno u periodu lockdowna od kojeg se još uvijek u potpunosti nisu oporavili. Kako navode, ovakav potez nadležnih, neke od njih će natjerati i na otpuštanje radnika ili čak zatvaranje objekata.

Svoju borbu za ukidanje odluke, odnosno povratak na stari režim radnog vremena koji je trajao do 23 sata, ugostitelji će zvanično započeti sutra, mirnim protestnim okupljanjem koje je najavljeno ispred sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona.

Pritisak na ukidanje naredbe koja je danas stupila na snagu traje od jutarnjih sati ove srijede, ali njemu nisu podlegli nadležni, koji su izričiti da donesena mjera ostaje aktivna, a cilj je sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK danas su kazali da naredba naredba nije usmjerena protiv bilo koga, već je u interesu zdravlja stanovništva, te da može biti uvod u ono što slijedi, ukoliko se situacija pogorša, a to je represivnije donošenje mjera.