Nepravilnosti u radu
20

Tuzlanski ugostitelji na meti inspektora: Zapečatili osam objekata i izrekli kazne od 74.800 KM

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni inspektori jučer su izvršili kontrolu ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu, a tom prilikom su zatekli deset neprijavljenih radnika. Uočeno je i prometovanje bez evidentiranja putem fiskalnog uređaja, a ukupno su izrečene kazne u iznosu od 74.800 KM te je zapečaćeno osam objekata.

Naime inspektori Porezne uprave Federacije BiH u Kantonalnom poreznom ureda Tuzla jučer su izvršili 40 inspekcijskih nadzora na području Tuzle, Lukavca, Živinica, Banovića, Kalesije, Gračanice i Doboj Istoka.

Cilj je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. Inspekcijskim nadzorima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost.

"U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 10 neprijavljenih radnika i 14 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je osam objekata i izdato je 27 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 74.800 KM", kazali su iz Porezne uprave FBiH.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.