Protestna vožnja
0

Tuzlanski taksisti protestovali zbog nezakonite dodjele štandova

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nakon što je prošle sedmice četrnaest samostalnih taksista štrajkovalo glađu ispred Općine Tuzla, danas su članovi Udruženja Tuzla taxi organizovali protestnu vožnju ulicama pored Općine Tuzla, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Predstavnici Udruženja napominju kako je protestna vožnja organizovana zbog nelegalne dodjele taksi stajališta i neregulisanih pitanja u ovoj djelatnosti.

"Prošle sedmice taksisti koji su registrovani u Lukavcu i Kalesiji su štrajkovali ispred Općine Tuzla tražeći da prenesu taksi stajališta iz tih općina na lokacije u Tuzli. Pa, to nema nigdje na svijetu. Oni su faktički iznudom isposlovali 10 taksi stajališta, a mi ćemo se svim sredstvima boriti protiv toga. Ko može i na koji način dodijeliti taksi stajalište ako se zna da 160 osoba čeka na dodjelu. Tražimo da se na javno mjesto postavi lista osoba koje čekaju na taksi stajalište. Na taj način ćemo spriječiti malverzacije", navode predstavnici Udruženja Tuzla taxi.

Udruženje Tuzla taxi je krajem prošle sedmice najavilo protestnu vožnju. Međutim, niko ih od nadležnih institucija nije kontaktirao.

"Već sutra imamo sjednicu Upravnog dobora. Ukoliko Općina Tuzla, resorno ministarstvo i kantonalne inspekcije budu ignorisali naše zahtjeve, mi ćemo blokirati sjedišta tih institucija. Tražimo da se stane ukraj nelegalnom radu, pogotovo noću, da se utvrdi koliko taksista je potrebno Tuzli i da se zabrani taksiranje osobama iz drugih općina na području Tuzle. Zbog njihovog nerada većina legalnih taksista su dovedeni na rub egzistencije", navode u Udruženju Tuzla taxi.