BiH
36

Tuzlanski sveštenik Miloš Trišić: Ne osuđujmo druge, trudimo se biti što bolji ljudi

Piše: A. K.
Miloš Trišić
Miloš Trišić
Ne osuđujmo druge, nego se trudimo biti što bolji ljudi, poručio je u božićnom razgovoru za Klix.ba Miloš Trišić, sveštenik u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Trišić je istakao da Božić predstavlja najradosniji hrišćanski praznik, a rođenjem Isusa Hrista osim obnavljanja zajednice s Bogom pružena je i mogućnost spasenja svim ljudima.

Bez obzira na tešku materijalnu situaciju, pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i ovaj Božić dočekuju u radosti i ugodnom ozračju, okruženi članovima svojih porodica i prijateljima.

"Ljepota ovog praznika se upravo ogleda u tome da bez obzira na sve materijalne, društvene i ekonomske probleme sa kojima se nažalost suočavaju svi narodi u BiH, praznik Božića svi uvijek dočekuju bogato. Cijele godine se pripremaju praznične trpeze koje na kraju budu pune i ljudima upravo taj Božić daje nadu na bolje sutra", istakao je Trišić.

Kao i za sve druge praznike i za Božić se vežu lijepi običaji. Prema Trišićevim riječma, ovom prazniku prethode pripremne nedjelje, a posebnu pažnju zauzima 40-dnevni post.

Za vrijeme posta svaki vjernik radi na ličnoj duhovnoj i fizičkoj pripremi, nakon koje spremno dočekuje praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista.

"U fizičom dijelu posta zabranjena je konzumacija mlijeka, mliječnih proizvoda i proizvoda životinjskog porijekla. Ovakva vrsta posta zapravo predstavlja samo sredstvo za duhovni dio u kojem se vjernik treba duhovno uzdignuti i svoju dušu očistit prvenstveno čineći dobra djela prema drugima", kazao je Trišić. Tri sedmice pred Božić obilježavaju se i praznici Djetinjci, Materice i Oci, kojima se ukazuje na značaj i vrijednost članova porodice.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Pred sami Božić, 5.januara uvijek se obilježava Tucindan, odnosno dan kada se pripremaju pečenice. Dan kasnije se porani te se ide u obližnju šumu gdje se sječe badnjak koji se donosi do kuće. Ovog dana se peku pripremljene pečenice, sprema se mrsna hrana koja se konzumira na Božić. Na sam Božić pali se i prva vatra od badnjaka od koje domaćica priprema česnicu u koju stavlja metalnu novčanicu. Kada muškarci dođu iz crkve sa božićne liturgije, prelome česnicu i serviraju uz ranije pripremljenu hranu", pojašnjava Trišić.

Za Božić se veže i još nekoliko običaja, a jedan od zanimljivijih je svakako i dolazak položajnika u kuću, odnosno putnika namirnika koji se nahrani.

"Iako je Božić porodični praznik, jedna od lijepih tradicija je i da se na ovaj dan hrana i pokloni odnose osobama u socijanoj potrebi kao i komšijama koji su druge vjeroispovijesti i sa njima se dijeli radost ovog praznika", nastavlja sagovornik portala Klix.ba.

Trišić je mišljenja da pravoslavci u BiH posebnu pažnju poklanjaju tradiciji. "Ljudi prate tradiciju i ispunjavaju sve svoje vjerske potrebe, ali, nažalost, ponekad se više značaja pokloni Badnjem danu i pečenju pečenice, nego samom Božiću iako je on glavni i najradosniji praznik", smatra on.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U vrijeme Božića posebno se ukazuje na značaj porodice i zajedništva. Imajući u vidu situaciju kakva je u našoj zemlji već dugi niz godina, počevši od ekonomske, na naš upit koliko se danas uopće brine o porodici kao osnovnoj ćeliji društva, kakvom se često definira, Trišić je kazao:

"Smatram da porodica nikada nije bila u težoj situaciji, napadana sa svih strana. Ekonomski problemi, materijalne teškoće, savremeni trendovi u državi u kojoj živimo samo su neki od razloga zbog kojih se porodica danas nalazi u nezavidnom položaju. Ubijeđen sam da svi mi, uključujući i državu, možemo mnogo toga uraditi kako bi obezbijedili što bolje uslove za sklapanje novih brakova te da porodica kao osnovna ćelija jednog društva ima napredak i zauzme prvo mjesto koje joj i pripada", dodaje Trišić.

Nastavlja i da je glavna poruka Božića da svaki čovjek treba biti zadovoljan s onim što ima.

"Naravno, treba težiti boljem, ali, trebamo prihvatati sva ona dobra djela i Bogu zahvaljivati za sve što nam je pružio. S druge strane i kada nam nešto ne ide 'od ruke' trebamo biti zahvalni Bogu i prihvatiti onako kako jeste. Također, trudimo se i da budemo bolji ljudi, jer smo mi u BiH skloni tome da sudimo svima oko nas. Bog od nas traži da prvenstveno izvadimo balvan iz oka svoga, a da tek onda gledamo trn u oku brata svoga", naglašava Trišić koji je na kraju našeg razgovora svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti poželio sretan i od Boga blagoslovljen Božić.