BiH
13

Tuzlanski školarci u kostimima banova i kraljica obilježili Dan nezavisnosti BiH

FENA
Ana i Anja učenice su petog razreda osnovne škole "Sveti Franjo" u Tuzli koje su sa učiteljicom Jagodom Iličić mjesecima pripremile priču pod nazivom "U društvu dobrih Bošnjana", a koja obuhvata vrijeme srednjovjekovne Bosne.

Učenici su pripremili i kostime kojima su pokašali dočarati vrijeme banova i poznatih bosanskih kraljica. Ana je danas bila u ulozi posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić, dok je Anja bila kraljica Jelena Gruba, koja je bila jedina žena na bosanskom vladarskom tronu u srednjem vijeku.

Ana je istakla da je kroz pripreme naučila kada je kraljica Katarina živjela i umrla, te koliko je imala djece i gdje je morala bježati, kao i druge stvari o njoj.

Anja je navela da prije nije znala mnogo o kraljici Jeleni Gruboj jer djeca o njoj ne uče do određenog školskog uzrasta, ali da joj je sad izuzetno dominantno biti u toj poziciji.

U programu su učestovali i učenici koji pohađaju likovnu radionicu "Vršanin", koju je osnovao umjetnik Fikret Jahić Vršanin. Izložba radova, koju su pripremili nosi naziv "Art dar domovini".

Učenici Gimnazije "Meša Selimović" upriličili su kratko putovanje po bogatoj prošlosti BiH. Arhiv Tuzlanskog kantona važne državne datume obilježava kroz saradnju sa učenicima. Tako kod mladih generacija razvijaju ljubav prema domovini.

Direktor JU Arhiv TK Omer Zulić izjavio je da arhivi predstavljaju vrlo značajne institucije u državi jer čuvaju historijsku istinu, odnosno izvore vezane za period agresije na BiH.

Program obilježavanja 1. marta obuhvatao je i prigodan muzički program učenika Srednje muzičke škole. Prikazan je i dokumentarni film o referendumu za nezavisnoti BiH, koji je održan prije 25 godina.