Održana sjednica
48

Tuzlanski SDP ne prihvata prijedlog SBB-a: Ništa od uvođenja zastupnika PDA u vlast

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Predsjedništvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) TK u proširenom sastavu je održalo sjednicu na kojoj je donesen zaključak da se ne prihvati današnji prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) u kojem bi ova stranka imala devet ili deset zastupnika, umjesto dosadašnja dva koja su im zvanično pripala nakon prošlogodišnjih općih izbora, saznaje portal Klix.ba.

Na sjednici je zaključeno da će se poštovati zaključci Glavnog odbora SDP-a i Kantonalnog odbora stranke u kojima je navedeno da ova partija neće koalirati sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demokratske akcije (PDA).

Kako je naglašeno, tuzlanski SDP će u pregovorima oko uspostave buduće većine u TK SBB tretirati u kapacitetu ostvarenom na posljednjim općim izborima, odnosno sa dva zastupnika u Kantonalnoj skupštini.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Ukoliko novi pregovori u narednih sedam dana ne budu uspješni, SDP će kao pobjednička stranka u TK program i mjere rada planirane programom buduće vlade dostaviti svim zastupnicima u Skupštini kantona te kantonalne zastupnike koji kao pojedinci žele iste podržati pozvati da podrže manjinsku vladu građanskog bloka u kojoj će funkciju premijera i najmanje šest ministara imati SDP", navedeno je u jednom od zaključaka.

Sjednica Predsjedništva SDP-a TK u proširenom sastavu održana je nakon današnjeg sastanka kojem su pored predstavnika ove stranke prisustvovali i predstavnici SBB-a, Naše stranke i Stranke za BiH, a s ciljem pokušaja formiranja vlasti u ovom kantonu.

Sastanku se nisu odazvali članovi Demokratske fronte (DF) koji su u ranijem razgovoru za Klix.ba rekli da ne žele učestvovati u "marionetskoj vladi" koja ne bi imala moć za donošenje ozbiljnih reformi, jer bi se u njoj nalazili i kadrovi PDA.

Na ovom sastanku svoj prijedlog uputio je SBB na način da bi, kako su istakli iz ove stranke, u vlasti mogli participirati sa čak devet ili deset zastupnika, umjesto dosadašnja dva.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

U Skupštini TK pored pet spomenutih političkih partija djeluju još i SDA i PDA, a prema ranije objavljenim nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, većina zastupnika iz PDA spremna je u ovom zakonodavnom tijelu djelovati nezavisno te na takav način biti priklonjeni SBB-u.

Međutim, od ovoga sada nema ništa, jer je Predsjedništvo SDP-a TK zauzelo stav u vezi ovog prijedloga.