Siti neizvjesnosti
343

Tuzlanski rudari stupili u generalni štrajk: Proizvodnju smo obustavili jer nemamo šta jesti

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Kreka jutros su stupili u generalni štrajk. Proizvodnja u svim pogonima je obustavljena, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani u naredna tri dana, rudari poručuju da su spremni na radikalnije poteze.

Tuzlanski rudari traže isplatu plaće, poboljšanje uslova rada, ispunjavanje investicijskog ciklusa od Elektroprivrede BiH u čijem se koncernu nalaze Krekini rudnici, kao i zapošljavanje novih radnika.

Krekini rudari danas su podsjetili da su u nekoliko navrata obarali rekorde u proizvodnji, međutim i pored toga, kako tvrde, Elektroprivreda BiH prema njima ima maćehinski odnos.

"Ovo je prevršilo svaku mjeru. Sindikat je pokušao na sve načine da ne dođe do ovoga, ali ako do 25. u mjesecu imate situaciju da se ne isplati plaća, onda nemate šta drugo tražiti nego krenuti u štrajk. Današnji generalni štrajk je pod punom kontrolom sindikalnih aktivista. Radnici su ovo prihvatili kao jedinu moguću mjeru, a stanje na terenu je pod kontrolom", istakao je predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

U generalnom štrajku danas su 2.482 zaposlenika RMU Kreka, a ukoliko im u naredna tri dana ne budu ispunjeni zahtjevi poručuju da su spremni i na radikalnije korake.

"Rudari su ogorčeni zbog nastale situacije. Odgovorno tvrdim, rudari nemaju šta jesti. Ukoliko ne dođe do realizacije, rudari sigurno neće biti u rudnicima. Povest ćemo ih na mjesta gdje se odlučuje o nama, a onda ćemo gledati da sve bude pod kontrolom. Rudar nije kao neki drugi radnik, teško izađe na ulicu, ali kada to uradi svoja prava traži po cijenu bilo čega", naveo je Tokić.

On je u neposrednoj rudničkoj proizvodnji kao bagerista proveo 35 godina, a kaže nam da nije mogao ni zamisliti da će država, sistem i društvo dozvoliti da dođe u pitanje isplata plaće rudarima.

"Jedan od najvećih rudnika koji daje najveću proizvodnju u koncernu i koji ima najveći broj zaposlenih danas je u ovoj situaciji u kojoj jeste", istakao je Tokić.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić za Klix.ba je rekao da je ovdje u pitanju klasično nepoštivanje federalnog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva.

Menadžment RMU Kreka, predstavnici rudnika uglja Dubrave, Šikulje i Mramor te sindikalni i štrajkački odbor RMU Kreka jučer su u kasnim poslijepodnevnim satima u Tuzli održali sastanak, a tom prilikom jedino je definisan sporazum o odvijanju neophodnih poslova za vrijeme štrajka.

"U potpunosti su zaštićeni oprema i radilišta. Radnici u svim dijelovima RMU Kreka su na radnim mjestima, vrši se redovno održavanje opreme, ali proizvodni proces se ne odvija", pojasnio je Husić.

Rudari već godinu dana upozoravaju da stanje u tuzlanskim rudnicima nije na zavidnom nivou. Rade s opremom koja je stara i po nekoliko decenija, a i danas su poručili da do povreda na radu ne dolazi samo zahvaljujući iskustvu koje imaju u svojim rukama.