Ako se ne bude poštovao zakon
0

FOTO / Tuzlanski prijevoznici prijete da neće voziti djecu u školu

Piše: D. Brkić
Prijevoznici na području Tuzlanskog kantona, nezadovoljni radom Vlade TK i Kantonalnih inspekcija, danas su pet do dvanaest organizovali proteste upozorenja zbog nelegalnog rada u ovoj djelatnosti.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Protesti su organizovani tako što je dvadeset autobusa krenulo iz baze u Bukinju, a potom su se kretali južnom i sjevernom saobraćajnicom te su se ponovo vratili na polazišnu tačku.

"Sa ovim problemom se suočavamo 15 godina. Ranije vlade TK ga nisu uspjele riješiti, a aktuelna Vlada TK je uspjela u ovih deset mjeseci usvojiti Zakon o cestovnom prometu i određene pravilnike. Međutim, zakon i pravilnici se ne poštuju", kaže potpredsjednik Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH Sead Trgovčević.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Pretpostavlja se kako se na području Tuzlanskog kantona oko 1.000 ljudi bavi nelegalnim prijevozom putnika. Najteža situacija je na području Tuzle, Banovića i Živinica.

"Naše obaveze prema državi redovno izmirujemo. Međutim, osobe koje se bave "divljim" prijevozom nama nanose nemjerljivu štetu. Ovakve se stvari više ne mogu tolerisati, a od Vlade TK tražimo da izvrši pritisak na Kantonanu inspekciju kako bi se krenulo u akciju uklanjanja nelegalnih prijevoznika", kaže Trgovčević.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Predsjednik Sindikata saobraćaja i veza u BiH Bejto Kačar kaže kako će se čekati na reakciju Vlade Tuzlanskog kantona. Ako do nje ne dođe, prijevoznici će početi radikalnije mjere.

"Ako se ogluše o naše zahtjeve, prvog dana drugog polugodišta djeca neće ići u školu, jer ih mi nećemo voziti. Najvjerovatnije će takva radikalna akcija ići na području cijele Federacije BiH. Trajat će dan, a možda i više, u ovisnosti o tome koliko će nas ozbiljno shvatiti", kaže predsjednik Sindikata Bejto Kačar.