BiH
28

Tuzlanski mališani i njihovi roditelji izašli na ulicu i podržali akciju JMB

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Građani Tuzle izašli su danas na Trg slobode u znak podrške sarajevskim aktivistima koji već pet dana protestuju pred zgradom Parlamenta BiH boreći se za prava najmlađih bh. građana.

Tuzlanski mališani i njihovi roditelji priredili su pravi mali ulični festival igre i crtanja. Zajedno sa sugrađanima pružili su podršku sarajevskim aktivistima koji pred zgradom Parlamenta BiH ukazuju na nepravdu nanesenu najmlađima zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Uz atmosferu druženja i solidarnosti, građani Tuzle uz brojne druge gradove nastavljaju borbu za najveću svetinju - mladost BiH.

Učesnici akcije pozvali su sve Tuzlake da im se pridruže i u narednim danima na kafi na Trgu slobode s početkom u 11.55 sati.

Podsjetimo, protesti u Sarajevu su krenuli pošto je u srijedu, 5. juna, objavljena vijest da tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može da ode na hitno liječenje u inozemstvo, jer roditelji ne mogu da joj izvade pasoš.

Razlog za to je što je Belmini, kao i svim bebama rođenim u BiH poslije 12. februara ove godine, uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj (JMB), jer je presudom Ustavnog suda BiH prestao da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH.

Od tog dana Sarajlije su dobile podršku iz svih dijelova BiH, a danas se održavaju i protesti podrške u Beogradu.