Postignut dogovor
13

Tuzlanski ljekari u srijedu prekidaju generalni štrajk

Piše: A. K.
Nakon nešto više od mjesec dana ljekari u Tuzlanskom kantonu (TK) koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije sutra će zvanično prekinuti generalni štrajk.

Naime, predstavnici Vlade TK i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ovog kantona danas su potpisali sporazum o razumijevanju kojim su stvoreni uslovi za prekid generalnog štrajka koji je počeo 6. novembra ove godine.

S obzirom na to da su ispunjeni dosadašnji uslovi, Štrajkački odbor sindikata danas će u 15 sati održati sastanak na kojem će biti donesena odluka o zamrzavanju, odnosno prekidanju generalnog štrajka.

Podsjetimo, do danas ovaj sindikat nije imao reprezentativnost na području TK, a na prošlosedmičnom sastanku dogovoreno je da se, isključivo poštujući zakonske mogućnosti, iznađe rješenje prema kojem će Kantonalni sindikat iz reprezentativnosti na federalnom nivou crpiti istu na nivou kantona, što je na kraju i postignuto potpisivanjem sporazuma.

"Mi smo od samog početka štrajka imali pregovore s predstavnicima sindikata. Oni su finalizirani dolaskom predsjednika ovog sindikata na federalnom nivou, koji je danas dao punomoć ovlaštenom zastupniku na području TK da s nama potpiše sporazum. Očekujem da će ovaj sindikat prekinuti štrajk i vratiti se redovnim aktivnostima u 13 domova zdravlja, Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, Općoj bolnici u Gračanici i Banji Ilidža u Gradačcu", kazao je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić na današnjoj konferenciji za medije.

Potpredsjednik Federalnog saveza sindikata i predsjednik Štrajkačkog odbora u TK Admir Suljić je rekao da je današnjim činom ovaj sindikat nakon šest i po godina, koliko postoji, konačno postao socijalni partner te da ulazi u razgovore kako bi se razriješio status doktora medicine i stomatologije u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

"To je veliki korak prema ostvarenju našeg cilja, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije u TK. Mi ćemo danas u 15 sati održati sastanak Štrajkačkog odbora na kojem ćemo donijeti odluku o zamrzavanju štrajka, a koja će biti na snazi sve do potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije u TK. Od sutra se vraćamo svim svojim redovnim aktivnostima", dodao je Suljić.

Trenutno postoje dva sindikata koja će s Vladom TK voditi pregovore vezano za potpisivanje kolektivnog ugovora.

Inače, u četiri kantona, od ukupno devet, dosad su potpisani kolektivni ugovori za doktore medicine i stomatologije, a Suljić kaže da se u narednim sedmicama očekuje potpisivanje još tri.

"Nakon potpisivanja kolektivnih ugovora na nivou kantona, tražit ćemo i potpisivanje ugovora na federalnom nivou", dodao je Suljić.