BiH
0

Tuzlanski kanton: Za dvije i pol godine zabilježeno 14 smtrnih slučajeva ovisnika

FENA
U posljednje dvije i pol godine u Tuzlanskom kantonu evidentirano je 14 smrtnih slučajeva osoba za koje je utvrđeno da su bili ovisnici nekih narkotičnih sredstava, kazao je u izjavi za Fenu glasnogovornik MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Po njegovim riječima, zbog nepostojanja adekvatnog laboratorija u našoj zemlji ne može se sa sigurnošću tvrditi da je uzrok smrti bio predoziranje narkotičnim sredstvima.

Uzorci za vještačenja u takvim slučajevima šalju se u laboratorij u Hrvatskoj, a što iziskuje velika materijalna sredstva i dugo vremensko razdoblje za dobivanje službenih rezultata, kazao je Šarić.

Službenici MUP-a TK su od 1. januara 2003. godine do 1. jula 2006. godine oduzeli 2,5 kilograma heroina, 6,6 kilograma marihuane, 500 komada stabljike kanabis i 270 tableta ekstazija te manje količine drugih opojnih droga.

U istom razdoblju podnijeto je 230 izvještaja nadležnim tužiteljstvima za 620 krivičnih djela iz oblasti neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga te posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga drugim osobama.