Kadar DF-a
19

Tuzlanski kanton sutra dobija novog ministra za boračka pitanja

A. K.
Skupština TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Skupština TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Fotelja ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i dalje je upražnjena nakon što je na ovu poziciju ostavku podnio Elvir Mujkanović iz Demokratske fronte. Međutim, kako je potvrđeno za Klix.ba u nju bi sutra trebao sjesti Amir Kulaglić iz iste stranke.
Mujkanović je ostavku podnio zbog nemogućnosti da zasnuje radni odnos u Vladi TK, jer njegova stručna sprema - profesionalni oficir Vojske Federacije BiH ne odgovara visokoj stručnoj spremi koja je minimalna za ministarsku funkciju.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Demokratska fronta već ima novog kandidata za ministra za boračka pitanja, a riječ je o Amiru Kulagliću, demobilisanom borcu i oficiru po činu.

O njegovom imenovanju sutra će raspravljati zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona na redovnoj sjednici koja je zakazana za 10 sati.

Proteklog mjeseca u Tuzlanskom kantonu podigla se prašina nakon imenovanja Mujkanovića na mjesto ministra za boračka pitanja.

Zbog sporne stručne spreme on je bio jedini ministar koji je u Vladi TK radio volonterski, jer se čekala nostrifikacija diplome o stručnoj spremi, uz dokaz o visokoj stručnoj spremi koju posjeduje.

Mujkanović je u svojoj biografiji naveo da je zrakoplovni oficir i da je završio Zrakoplovno-vojnu akademiju u Turskoj na koju ga je Federalno ministarstvo odbrane uputilo 1999. godine.

Akademiju je završio dvije godine kasnije, međutim danas školovanje kadeta Oružanih snaga BiH na vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske traje pet godina.

Zbog nepovoljne situacije u kojoj se našao, Mujkanović je odlučio podnijeti ostavku na mjesto ministra za boračka pitanja u Vladi TK.