{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzlanski kanton: Preporuke zbog povećane zagađenosti zraka

F
7.12.2015. u 15:29
6
7
Tuzlanski kanton: Preporuke zbog povećane zagađenosti zraka
6
Tuzlanski kanton: Preporuke zbog povećane zagađenosti zraka
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog povećanih koncentracija sumpordioksida u zraku koje na području nekih općina Tuzlanskog kantona posljednjih dana prelaze vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom, iz Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavoda za javno zdravstvo TK oglasili su se preporukama za građane.
Tako se u danima povećane koncentracije zagađujućih čestica u zraku građanima ne preporučuje duži boravak na otvorenom. Ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se disanje isključivo na nos, te korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Preporuke se odnose na sve građane, prvenstveno trudnice, starije osobe, osobe s hroničnim bolestima respiratornih organa (astma i bronhitis) te oboljenjima srca, kao i djecu predškolskog uzrasta.

Tokom maglovitih dana koji pogoduju koncentraciji zagađujućih materija u zraku umjesto ličnih automobila preporučuje se upotreba javnog prijevoza. U situacijama kad je nužno koristiti automobil, korisno bi bilo da više osoba putuje jednim automobilom.

"Zagađenosti zraka, uz industriju i automobile, značajno doprinose i individualna ložišta. Obaveza vlasnika individualnih ložišta je da, posebno tokom maglovitih dana, biraju energent koji će što manje zagaditi vazduh. Posebno je potrebno naglasiti činjenicu da je zabranjeno u kotlovnicama spaljivati smeće, gumu, plastiku", saopćilo je Odjeljenje za informisanje TK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: