BiH
0

Tuzlanski kanton: oko 80.000 nezaposlenih

FENA
Broj osoba koje rade nacrno na području Tuzlanskog kantona sve je veći. Ovo je danas konstatovano na okruglom stolu u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla o temi „ Aktuelna problematika rada nacrno i nelegalnog rada u djelatnostima trgovine, ugostiteljstva, turizma, putničkog saobraćaja i građevinarstva u Tuzlanskom kantonu“.

"Na području Tuzlanskog kantona imamo negdje oko 80.000 nezaposlenih. Od ovog broja oko 33.000 je nezaposlenih žena. Ovo su podaci koji su alarmantni i zbog kojih svi treba da se zabrinemo, ali i pokušamo riješiti ovaj problem. Rad nacrno također je problem pred kojim ne smijemo zatvarati oči", kazao je Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Danas je najavljeno i podnošenje inicijative za donošenje zakona koji će regulirati problem nelegalnog rada, odnosno rada nacrno.

„Imamo iskustva iz Slovenije, gdje su ovakvi zakoni već doneseni i pokušat ćemo učiniti sve kako bismo pokrenuli inicijativu za što hitnije donošenje ovakvog zakona i u BiH ", kazao je Kikanović.

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici resornih ministarstva Tuzlanskog kantona, inspekcijskih službi, zavoda za zapošljavanje, penziono i invalidsko i zdravstveno osiguranje i članice Kantonalne privredne komore Tuzla.