BiH
0

Tuzlanski kanton dobio novu stranku, osnovan Regionalni demokratski savez

Piše: D. Brkić
Regionalni demokratski savez sa sjedištem u Tuzli 88. je politička opcija u Bosni i Hercegovini. Osnovan je s ciljem vraćanja dostojanstva regiji sjeveroistočne Bosne, koja je u predratnom dobu bila jedna jedna od najjačih na Balkanu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Osnivači RDS-a su samostalni poslanici u Skupštini TK dr. Alija Azabagić i Salih Šabović. Inače, Azabagić je na prošlim Općim izborima, kao nosilac liste SBB-a za TK, osvojio najviše glasova od svih aktuelnih zastupnika u Skupštini TK.

"Motivi za osnivane RDS-a su mnogobrojni. Sjeveroistočna Bosna je nekada bila regija u koju se dolazilo, a ne iz koje se odlazilo. Danas je situacija sasvim drugačija, faktički dotakli smo dno. Čak 66 preduzeća sa područja TK je u stečaju, druga su pred gašenjem. Ništa nije slučajno, a nevjerovatno zvuči podatak da su ugašena preduzeća koja su i u ratu radila. Ovaj kanton je liderima stranaka na vlasti interesantan samo onda kada trebaju organizovati sastanak i press konferenciju“, kaže predsjednik RDS-a dr. Alija Azabagić.

Ciljevi u radu RDS-a bit će osnaživanje privrede i zapošljavanje.

"Trenutno u TK ima preko 100.000 nezaposlenih. Radna mjesta se dobijaju korupcijom, preko rodbinskih i stranačkih veza. Takva se praksa mora prekinuti, a naš je plan da u svakoj narednoj godini smanjimo stopu nezaposlenosti za 10 posto. U četverogodišnjem mandatu broj nezaposlenih bi bio za 40 posto manji. Smatram da je to moguće, a bez jake tuzlanske regije nema ni jake BiH“, kaže dopredsjednik RDS-a Salih Šabović.

RDS će djelovati od Srebrenice do Bijeljine, u Brčko distriktu, Posavskom i Tuzlanskom kantonu. U TK se formiraju općinski odbori, a isto će se pokušati uraditi i u svim drugim sredinama sjeveroistočne Bosne.