BiH
0

Tuzlanski kanton dao primat domaćim lijekovima nad stranim

Piše: M. H.
Tuzlanski kanton jedini je u Federaciji BiH koji je odlučio koristiti domaće lijekove te na taj način puniti svoj zdravstveni fond.

Tako će građani TK od početka novembra moći besplatno koristiti lijekove domaćih farmaceutskih kuća za kardiovaskularne i šećernu bolest, koji su na esencijalnoj listi.

Inzuline i lijekove za plućne bolesti i dalje će kupovati od stranih farmaceutskih kuća, jer nijedna domaća farmaceutska kuća to ne proizvodi.

Odlučeno je to na jednoj od prethodnih sjednica Vlade ovog kantona.

Tom Odlukom na pozitivnoj listi A dodato je 230 novih, a skinuto 278 lijekova. Na listi B dodata su 2, a skinuta 72.

Kantonalna Vlada odluku je donijela zbog finansijske situacije u skladu sa Zakonom o lijekovima FBiH.

Ta Odluka izazvala je burne reakcije, a danas je o toj temi održan sastanak kantonalnog premijera i ambasadora Hrvatske, Slovenije i Makedonije u BiH.

Premijer TK Bego Gutić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da prema Odluci Vlade TK nema nikakvog monopola.

Ambasadori ističu da ne vrše pritisak na kantonalnu vladu da promijeni listu u korist farmaceutskih kuća iz njihovih zemalja, gdje BiH ima otvoreno tržište, no participira u malom procentu.

"Četiri su naša distributera, nema nijednog korginatora. Tako da je, sa našeg stajališta, trebalo proširiti ovu listu i na druge producente i otvoriti tržište“, smatra Iztok Grmek, ambasador Slovenije u BiH.

Ivan del Vechio, ambasador Hrvatske, tvrdi da nema nikakvih eliminiranja unaprijed.

"Prijavljuju se na liste. To je pitanje vaših firmi koliko se njihova vjerodostojnost i kvalitet proizvoda mogu nametnuti hrvatskim građanima“ naglašava on.

Strane farmaceutske kuće najavile su žalbe konkurentskom vijeću. No, kantonalna vlada, prema Gutićevim riječima, neće promijeniti odluku.

"Ništa neće biti sa skraćenom listom. Ona je donesena i usvojena. Ostaje na snazi“, izjavio je premijer Gutić.

Navodi da će ona pretrpjeti promjene ukoliko dođe do usvajanja Federalne liste, jer, kako tvrdi, obaveza kantonalne vlade je da se uskladi sa federalnom listom koja će biti vrlo brzo donesena, dodaje on.

Lijekovi će se propisivati preko dvije nove rubrike, odnosno, indikacije i preporuke.

Svaki pacijent će tačno dobiti lijek koji mu je potreban, što će kontrolisati komisija koja će obilaziti 13 domova zdravlja u TK.

Sa esencijalne liste građani najmnogoljudnijeg kantona koristit će lijekove domaćih kompanija: Farmavita, Zada, Bosnalijek i dr.