Nakon hapšenja Vranja
771

Tuzlanski borci pozvali građane BiH da ne putuju u Srbiju zbog montiranih hapšenja

A. K.
Muzijet Kahrimanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Muzijet Kahrimanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona danas je pozvala građane Bosne i Hercegovine da ne putuju u susjednu Srbiju nakon hapšenja Edina Vrajna pod optužbom za navodno počinjene ratne zločine.

Pripadnici MUP-a Republike Srbije uhapsili su bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja. On je uhapšen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prijelaza Uvac – Rudo, pod sumnjom za ratne zločine na području BiH, tačnije Goražda.

U vremenu dok je on davao iskaz u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona odražala je konferenciju za medije, iszaknuvši da je ovdje riječ o montiranom procesu Srbije.

"Ovim činom srbijanske vlasti i političke strukture pokazuju da nastavljaju politiku koju su vodili devedesetih godina i da ponovo pokušavaju vršiti agresiju na BiH, ali i sprovoditi politike koje su dovele do rata. Činjenica da se na prostoru Srbije nije vodio rat i da građani BiH nisu rpelazili na prostor te države, dovoljno pokazuje da oni ne mogu kriviti ljude za bilo kakve zločine, ukoliko su oni i činjeni u BiH", kazao je Muzijet Kahrimanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona.

Muzijet Kahrimanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Muzijet Kahrimanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Uključivanje srbijanske vlasti u aktuelne procese, Kahrimanović navodi da se potvrđuje nastavak fašističkih i agresorskih politika koje su bile tendenciozne devedesetih godina.

"One se i danas pokušavaju realizovati na razne načine. Brine nas to što građani BiH nisu sigurni prilikom odlaska u druge zemlje, ali i da nisu sigurni u svojoj državi jer se montirani procesi iz dana u dan događaju. U njima se pokušavaju okriviti ljudi koji su se pokušali suprotstaviti četvrtoj vojnoj sili u Evropi, zaustavivši zločine koji su planirani od Srbije i srbijanskih vlasti u periodu devedesetih godina", naglasio je Kahrimanović.

Zbog svega navedenog, članovi Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona danas su pozvali bh. građane da ne putuju u susjednu Srbiju.

"Došli smo u situaciju da svaki pripadnik Armije Republike BiH koji je goloruk stao u odbranu države bude izložen i okrivljen za navodne ratne zločine. Od bh. institucija tražimo da zaštite sve pripadnike armije i MUP-ova koji su dali sebe u zaštitu države. Pravosudni organi Srbije ne mogu primjenjivati zakone koji se odnose na druge države, niri da kreiraju zakone kojim će teretiti građane BiH za navodne ratne zločine počinjene u ovoj državi", naglasio je Kahrimanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Također, tuzlanski borci su se osvrnuli i na jutrošnje hapšenje Behudina Husića, koji je po potjernici Okružnog suda u Bijeljini osumnjičen da je 1996. godine na području Srebrenice učesvovao u ubistvu četvorice srpskih civila. On je uhapšen u Špionici kod Srebrenika, a učesnici konferencije za medije u Tuzli su kazali da je i ovdje riječ o montiranom procesu.