Burno u obrazovanju
157

Tuzlanske nastavnike u borbi za posao podržao i ombudsmen, ali ministar neće poništiti konkurs

A. K.
Detalj sa jednog od protesta prosvjetnih radnika u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa jednog od protesta prosvjetnih radnika u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Posljednji konkurs za prijem nastavnika u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu podigao je ogromnu prašinu. Na pravilnik po kojem se vrši zapošljavanje reagovao je i Ured ombudsmena za ljudska prava BiH, ali ministar poručuje da konkurs neće biti poništen.
Veća grupa prosvjetnih radnika iz Tuzlanskog kantona godinama prolazi kroz konkursne procedure, na osnovu kojih im se omogućava zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme u osnovnim i srednjim školama u toj regiji Bosne i Hercegovine.

Iz godine u godinu, konkursne procedure sa sobom su nosile probleme, a aktuelni se ogleda u izmijenjenom pravilniku u prosvjeti, kojeg je donijela trenutna Vlada Tuzlanskog kantona. Shodno drugačijem načinu bodovanja, dodatna prednost je data demobilisanim borcima i djeci poginulih boraca.

Konkursna procedura je okončana, a na listama koje su objavljene, spomenutim kategorijama, pored ranije utvrđenih 30 bodova, sada je po novom pravilniku dodato po još 15. To diskirminatornim smatra grupa prosvjetnih randika, koja je o problemu izvjestila međunarodne institucije.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, do danas je reagovao Ured ombudsmena za ljudska prava BiH, koji je Kantonalnoj vladi i Ministarstvu obrazovanja i nauke TK uputio preporuku da u roku od 15 dana, bez odgađanja, pristupe izmjenama Pravilnika o uslovima i kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja TK.

Također, preporuka je adresirana i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i Inspektoratu za obrazovanje TK, kako bi poduzeli neophodne radnje iz okvira svoje nadležnosti. Time bi se, naglašeno je u preporuci, osigurala zakonitost u provođenju konkursne procedure za prijem u radni odnos.

No, kantonalni ministar obrazovanja Ahmed Omerović je izričit da konkurs neće biti poništen, uz obrazloženje da bi to dovelo do paralize obrazovnog sistema u Tuzlanskom kantonu.

On ističe i da izmijenjeni pravilnik po kojem se navedenim boračkim kategorijama daje dodatnih 15 bodova, ne znači da će okvirno 40 osoba koje pripadaju toj grupi i dobiti posao.

"Mi smo dobili preporuku ombudsmena, na nju ćemo odgovoriti u predviđenom roku. Međutim, prilikom kreiranja preporuke nije u obzir uzeta izmjena Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica TK iz aprila ove godine, po kojem je i izvršena izmjena pravilnika o zapošljavanju. Poništavanje konkursa nije moguće jer bi to izazvalo diskirminaciju, a moglo bi dovesti i do paralize cijelog obrazovnog sistema. Novu školsku godinu ne smijemo dovesti u pitanje zbog naših učenika i roditelja", kaže Omerović za Klix.ba.

Ahmed Omerović (Foto: A. K./Klix.ba)
Ahmed Omerović (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema analizi koju je sprovelo resorno ministarstvo ustanovljeno je da više od 15 godina u Tuzlanskom kantonu egzistira 150 osoba koje rade na određeno vrijeme. Njihovih tegoba svjestan je i Omerović, koji kaže da se upravo s ciljem trajnog rješavanja njihovog statusa krenulo u izmjene pedagoških standarda, a koje su nastupile još u junu ove godine.

"Nažalost i pored našeg urgiranja, škole su tražile samo 70 pozicija na neodređeno vrijeme. Nijedne takve pozicije nije bilo prošle godine, a sadašnja promjena nastupila je nakon što smo donijeli nove pedagoške standarde u cilju stabilizacije sistema i davanja sigurnosti našim zaposlenicima. Shodno tome, na ovogodišnjem konkursu osigurali smo i 30 novih pozicija te smo tehnološki višak sa 300 sveli na 114", naglašava Omerović.

Naglašava da niko ne spominje da je Kantonalna vlada skupa s resornim ministarstvom ispravila dugogodišnju diskriminaciju, a koja se odnosi na to da osobe koje su završile nastavničke fakultete nisu mogle odraditi pripravnički staž u svim lokalnim zajednicama.

"Putem Ministarstva za boračka pitanja TK to su mogle učiniti samo osobe koje spadaju u boračku kategoriju, ali osobe koje iz nekog razloga nisu bili učesnici rata bili su diskriminirani jer nisu mogli aplicirati. Međutim, mi smo kroz javni poziv osigurali da okvirno 50 osoba može uraditi stručno usavršavanje te će imati istu naknadu kao osobe u Ministarstvu za boračka pitanja TK", dodaje naš sagovornik.

S obzirom na to da će i u narednoj godini biti aktuelan konkurs za prijem nastavnika u radni odnos na određeno vrijeme, resorno ministarstvo je, kako saznajemo, pokrenulo izradu online platforme koja će cijelu proceduru olakšati, ali i kandidatima ostvariti uštede.

Prema modelu rada, predviđeno je da svi aplikanti u online formatu izvrše unos neophodne dokumentacije koju su sada morali slati poštom na konkurs, uz označavanje škola i pozicija na koje apliciraju. Testno ispitivanje rada platforme planirano je u prvom polugodištu predstojeće školske godine.