Slijedi tužba
0

Tuzlanska vlast ne da pare za pripravnike

Sarajevo-x.com
Blizu 350 profesora-pripravnika na području Tuzlanskog kantona, uprkos obećanjima tamošnjih vlasti, skoro pet mjeseci nisu dobili niti jedne marke za naknadu njihovog rada.

Ogorčeni situacijom u kojoj se nalaze, gdje im se niti isplaćuje plata, niti doprinosi ili bilo koje druge naknade, odlučili su da počnu štiti svoja radnička i ljudska prava jer tuzlanska vlast ne poštuje ugovore koje je sama potpisala.

Naime, od potpisivanja ugovora, profesori-pripravnici nisu prijavljeni niti u „Zavod penzijskog-invalidskog osiguranja“ niti u “Zavod zdravstvenog osiguranja“, nemaju naknadu za topli obrok niti prijevoz za odlazak na posao, a niti im se priznaje radni staž.

Nadležne institucije još nisu odgovorile zašto nekoliko stotina radnika u obrazovnim ustanovama u Tuzlanskom kantonu nije primilo plaću zadnjih pet mjeseci, čime su još jednom pokazali svoju bahatost i neodgovornost.

Prema nezvaničnim informacijama profesora-pripravnika, njihove plate isplaćene su radnicima „Aide“ kada su prije par mjeseci protestvovali pred zgradom Vlade TK.

Tuzlansku vlast tako očekuje tužba pred općinskim sudom u Tuzli i uplitanje ombudsmena za ljudska prava, a mogući su i novi protesti ispred zgrade kantonalne vlade.