Spaljena u protestima
46

Tuzlanska vlada želi obnoviti zgradu SodaSo, ali novcem privatnog investitora

A. K.
Zgrada SodaSo zapaljena je 2014. godine (Foto: A. K./Klix.ba)
Zgrada SodaSo zapaljena je 2014. godine (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanska zgrada SodaSo, koja je spaljena za vrijeme masovnih demonstracija prije osam godina, mogla bi biti rekonstruisana, ali bez izdvajanja javnog novca. Naime, plan Kantonalne vlade je da to učini privatni investitor.

U cilju rekonstrukcije i obnove zgrade SodaSo, Vlada Tuzlanskog kantona koncem prošlog mjeseca izvdojila je 350.000 KM, sa pozicije kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava na ime kupovine građevinskog zemljišta neophodnog za realizaciju projekta rekonstrukcije.

Također, vlada je usvojila srednjoročni plan potencijalnih projekata javno-privatnog partnerstva za dvogodišnji period do 2024., a koji, između ostalog predviđa i rekonstrukciju spomenute zgrade. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, cilj Vlade TK je da zgrada bude obnovljena bez ulaganja javnog novca.

Prema ideji, privatnik bi uložio novac za rekonstrukciju zgrade, a u narednom periodu bi trebali biti iskristalisani svi detalji. Za to će biti zadužena interresorna komisija koja treba utvrditi uvjete koje će morati ispunjavati privatni partner.

Primarno, kako nam je potvrđeno, partner bi trebao dobijati mjesečenu naknadu u određenom vremenskom periodu za radove na rekonstrukciji i održavanje zgrade nakon njenog useljenja.

Masovne demonstracije iza sebe su ostavile spaljenu zgradu SodaSo koja od 2014. godine predstavlja pravo ruglo u centru Tuzle. Nakon brojnih peripetija zgrada je u cijelosti prešla u vlasništvo Vlade Tuzlanskog kantona te su se stvorili uslovi za njenu rekonstrukciju koja do danas još uvijek nije počela.

Većina saziva vlada od 2014. do danas pravila je određene pomake kada je riječ o samom početku rekonstrukcije, a posljednje konkretno što je urađeno, a imalo je zvaničan rezultat je izrada idejnog rješenja.

Prema tom dokumentu, zgrada SodaSo pratit će savremene standarde, u prizemnom dijelu s prednje i zadnje strane će biti proširena u odnosu na trenutne dimenzije, uz dodavanje teretnog lifta i protivpožarnih stepenica.

Također, predviđeno je uređenje okolnog prostora na kojem će biti smješten i parking. Nakon što rekonstrukcija bude zvanično završena, predviđen je prelazak okviro 260 vladinih zaposlenika.