Usvojili novi zaključak
30

Tuzlanska vlada ponovo o arbitraži Pramoda Mittala: Nismo učestvovali u njegovom isključivanju iz GIKIL-a

A. K.
Saziv Vlade TK
Saziv Vlade TK
Vlada Tuzlanskog kantona formirala je odgovarajuću radnu grupu koja će se baviti pitanjem arbitražnog postupka koji je protiv Bosne i Hercegovine pokrenuo milijarder Pramod Mittal, nekadašnji čelnik Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL).
Naime, Vijeće ministara BiH nedavno je pozvalo Vladu Federacije BiH i Vladu Tuzlanskog kantona na hitno djelovanje zbog arbitražnog postupka koji je protiv naše zemlje pokrenuo milijarder Pramod Mittal u predmetu koji se odnosi na GIKIL. Na to je danas odgovorila Vlada Tuzlanskog kantona, navodeći, između ostalog, da je formirana posebna radna grupa podsjetivši a svoj raniji zaključak.

Kako su naveli iz kantonalne vlade, onda se danas upoznala sa aktima generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH te sa priloženim zaključcima državnog vijeća ministara, a u vezi sa informacijom o pokrenutom arbitražnom postupku u predmetu GIKIL d.o.o. Lukavac.

"Današnjim zaključkom Vlada TK je potvrdila da ostaje kod svojih stavova izraženih u svom ranijem zaključku te ponovno potvrđuje da će pružiti svaku formalno-pravnu, tehničku i drugu pomoć prema dostavljenim zahtjevima u tom predmetu, za što je formirala i odgovarajuću radnu grupu", naveli su iz Vlade TK.

Inače, Vlada TK se u aprilu upoznala sa informacijom o pokrenutom arbitražnom postupku tužitelja Pramoda Mittala i drugih protiv Bosne i Hercegovine i informacijom Pravobranilaštva BiH o pokrenutom arbitražnom postupku u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo.

S tim u vezi Vlada se izjasnila da nije u mogućnosti prihvatiti ponuđeni tekst sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa arbitražnim postupkom u predmetu GIKIL d.o.o. Lukavac, jer tvrdi da niti jednim svojim aktom, ili aktom, postupkom, radnjom ili drugim činjenjem bilo kog drugog kantonalnog organa uprave nije učestvovala u eventualnom isključivanju ili oduzimanju upravljačkih prava firme tužioca u upravljačkoj strukturi firme.

Tada su iz vlade kazali da je GIKIL d.o.o. privredni subjekat nastao ugovornim odnosom firme tužioca i firme KHK Lukavac, te da je to čisti poslovni odnos ta dva privredna subjekta, od kojih je drugi osnivač zajedničke firme, odnosno KHK Lukavac zbog svoje prezaduženosti, a po tužbama više povjerilaca ušla u stečajni postupak. To je opet, kako su ustvrdili, u nadležnosti pravosudnih, a ne izvršnih organa vlasti.