Obilježili svoj dan
102

Tuzlanska policija poručila građanima: Uz nas ste sigurni jer smo dovoljno profesionalni

A. K.
Tuzlanska policija daje veliki doprinos široj durštvenoj zajednici (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanska policija daje veliki doprinos široj durštvenoj zajednici (Foto: A. K./Klix.ba)
Postrojavanjem Jedinice policije za specijalnu podršku i polaganjem cvijeća na spomen obilježje ovoga petka u Tuzli je obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona. Tom prilikom je ukazano na značaj čuvara javnog reda i mira za širu društvenu zajednicu.

Zbog trenutnih epidemioloških mjera značajan datum obilježen je skromnim programom kao i prošle godine, a direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Dževad Korman tom prilikom je kazao da je policijski posao prije svega častan, a zatim i izuzetno opasan i težak.

"Unazad skoro dvije godine u događajima vezano za pandemiju koronavirusa policija pokazuje da je odigrala jednu vrlo važnu ulogu u sprečavanju širenja infekcije, gdje je uz minimum zaštitne opreme uložila trud i napor prilikom obavljanja svojih zadataka", kazao je Korman.

Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)

Svoju policiju ocijenio je profesionalnom, ulažući maksimalne napore u izvršavanju svojih poslova i zadataka, kako bi dali garant sigurnosti građanima koji žive u Tuzlanskom kantonu.

"S te strane moram reći da je u ovom trenutku stanje sigurnosti na jednom prilično zadovoljavajućem nivou i građani zbog toga nema potrebe da budu zabrinuti. Policija TK je dovoljno obučena i opremljena, iako opreme nije nikad dovoljno. Nadam se da ćemo i u narednom periodu raditi na materijalno-tehničkom opremanju", izjavio je Korman.

Vlast u Tuzli danas je izrazila nadu da će se zajedničkim snagama stvoriti preduslovi kako bi se građani osjećali još sigurnije.

"Idemo u smjeru kadrovskih resursa i stvaranja materijalno-tehničkih uslova, a pratit ćemo i zakonodavno-pravni okvir, uz nastojanje da uklonimo sva ona koja nam stoje na putu da što lakše pružimo građanima ono što nam i jeste zadaća", rekao je ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Midhat Dobrinjić.

Midhat Dobrinjić (Foto: A. K./Klix.ba)
Midhat Dobrinjić (Foto: A. K./Klix.ba)

Također, vlast poručuje i da se ne miješa u operativni rad policije, ali da su spremni podržati sva zakonska rješenja kako bi se unaprijedilo njeno funkcionisanje.

"Jedan smo od dva kantona u državi koji su usvojili zakon o razdvajanju uprave policije i ministarstva, što su preporuke OHR-a i evropske zajednice, tako da i taj dio smo ispoštovali. Kroz skupštinske klupe ćemo predlagati i usvajati u budžetima više sredstava za opremanje policije, kako bismo obezbijedili njihov efikasan i neovisan rad", naglasio je Slađan Ilić, predsjednik Kantonalne skupštine.

Slađan Ilić (Foto: A. K./Klix.ba)
Slađan Ilić (Foto: A. K./Klix.ba)

Za premijera Tuzlanskog kantona Kadriju Hodžića Dan kantonalne policije ujedno je dan i univerzalnih vrijednosti društva i dan kada je BiH, zajedno sa drugim zemljama regiona primljena u UN.

"Vlada Tuzlanskog kantonabezrezervno podržava neovisnost rada policijskih struktura. Imajući u vidu ostvarene rezultate policije našeg kantona, danas izražavamo i svoju zahvalnost za sve što čine. U tom svjetlu u svoje lično ime i u ime Vlade Tuzlanskog kantona svim pripadnicima policije u Tuzlanskom kantonu čestitam današnji dan", kazao je Hodžić.

Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Pred politikom u Tuzli sada se nalazi veliki ispit, u kojem će pokazati svoju spremnost za pomoć policiji. Naime, na zakon o izjednačavanju plaća policajci u Tuzli i dalje čekaju, a njegovo usvajanje skinulo bi veo diskriminacije pod kojom se nalaze, uzimajući u obzir da su među najmanje plaćenim kolegama u Federaciji BiH.