|

"Tuzlanska kolona" treba da ostane u nadležnosti BiH

"Tuzlanska kolona" treba da ostane u nadležnosti BiH
0
S
SRNA
14.12.2009. u 16:47
2
komentara
0

dijeljenja
"Tuzlanska kolona" treba da ostane u nadležnosti BiH
Tužilaštvo BiH smatra da se predmeti ratnih zločina počinjeni na području BiH trebaju i moraju isključivo voditi pred pravosudnim organima BiH, jer oni za to imaju kapaciteta, rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić komentarišući mogućnost da Srbija preuzme slučaj "tuzlanske kolone".
Grubešić je nakon okruglog stola "Približavanje rada Tužilaštva BiH i Suda BiH lokalnoj zajednici", koji je održan u Mostaru u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj (RS), rekao da se istraga u slučaju "tuzlanska kolona" nastavlja i da Tužilaštvo BiH već ima jedan predmet koji se odnosi na zločin počinjen u okviru dešavanja u tuzlanskoj koloni.

Grubešić naglašava da se odluka o obustavi predmeta "tuzlanska kolona" odnosi isključivo na određena lica, za koja se nakon provedene istrage došlo do zaključka i saznanja da ne mogu biti optužena i da nema dovoljno dokaza za počinjeni ratni zločin.

"Niko ne negira teško stradanje `tuzlanske kolone` jer postoje desetine žrtava i to niko ne osporava. Ali ono što je naredba o obustavi istrage rekla, jeste da ne postoji dovoljno dokaza da su lica koja su prijavljena direktno odgovorna za zločin koji se desio", kaže Grubešić.

Komentarišući da se preispita odluka šefa Posebnog odjeljenja za ratne zločine Dejvida Švendimana, što su zatražili zvaničnici RS, Grubešić je rekao da se ne radi o pravnom lijeku koji je moguć.

"Što se tiče prigovora na takvu odluku, mogu reći da postoji zakonska odredba koja reguliše to pitanje i koja navodi da postoji mogućnost prigovora na ovakvu odluku Posebnog odjeljena za ratne zločine Tužilaštva BiH i tužioca Dejvida Švendimena i to je zakonski pravni lijek u ovome slučaju", poručio je Grubešić.

Tužilaštvo BiH obustavilo istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagić i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli u maju 1992. godine kada je ubijeno najmanje 50 vojnika, kao i istragu protiv Vahida Alagića, Faika Špage i Zije Landže za zločine počinjene nad 48 srpskih civila u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic 1992. godine.

Saglasnost za obustavljanje istraga u petak, 11. decembra dao je rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendimen, koji smatra da je istraga u ovim predmetima "provedena u skladu sa zakonom i da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ovih lica".

Slučaj "tuzlanska kolona" u BiH pokrenuli su preživjeli 1999. godine. Oni su posredstvom Saveza logoraša RS predali dokumentaciju Haškom tribunalu. U napadu na kolonu bivše JNA, koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" u Tuzli ubijeno je najmanje 50 vojnika, a 44 su ranjena.

Za zločine u slučaju "Tuzlanska kolona" pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ilija Jurišić je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je na sudu utvrđena istina šta se dogodilo u Tuzli i istakao da tužilaštvo "podržava svaku inicijativu za politički dijalog o mestu izdržavanja kazne Jurišića" objasnivši da je taj dijalog stvar nadležnih ministarstava Srbije i BiH.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...